Sumak garbarski - silny przeciwutleniacz

Sumak garbarski, występujący pod nazwą sumak syryjski, jest mało znaną przyprawą nadającą posiłkom wyrazistego smaku, a przy okazji posiadającym wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne, klasyfikujące go w czołówce pod tym względem.

Charakterystyka

Jest on gatunkiem krzewu z rodziny nanerczowatych i znany jest w krajach okolic Morza Śródziemnego. Szczególnie w Turcji, Syrii i Libanie. Jako przyprawę wykorzystuje się wysuszone i zmielone owoce drzewa sumaka.

Przyprawa ta stosowana jest najczęściej do tłustych dań mięsnych. W szczególności do baraniny, jagnięciny, dipów, a nawet jako panierkę do mięs. Najczęściej jednak dodawany jest on do popularnego w arabskiej kuchni mięsa kebabowego.

Co ciekawe, sumak stosowany był już przez starożytnych Rzymian, zanim odkryli oni cytryny. Wynika to z tego, że roślina ta posiada kwaskowaty i cierpki smak. Dlatego też można z powodzeniem stosować ją jako zamiennik octu, cytryn czy tamaryndowca.

Z uwagi na swoje właściwości powinien on być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu światła.

Jak sama nazwa wskazuje, roślina ta wykorzystywana jest również w garbarstwie i farbiarstwie, z uwagi na swoje właściwości barwiące i obecność sporej ilości garbników.

Najsilniejsze źródło antyoksydantów

Jak stwierdzili Tureccy naukowcy, sumak garbarski ma wyjątkowe właściwości przeciwutleniające, stawiając go pod tym względem w czołówce wśród owoców i warzyw. Roślina ta według skali zdolności pochłaniania wolnych rodników tlenowych (ORAC) klasyfikowana jest na samym szczycie, wyprzedzając goździki, sorgo, oregano czy rozmaryn. 100g sumaka syryjskiego ma wartość aż 312 400 mikromoli ORAC (równoważników troloksu, pochodnej witaminy E).

Należy mieć świadomość tego, że produkty posiadające silne właściwości przeciwutleniające łatwo mogą je tracić w wyniku dostępu tlenu, światła czy obróbki termicznej. Dlatego też, aby je zachować w jak najwyższym stopniu, warto tę przyprawę dodawać pod koniec przygotowywania posiłku.  

Poprawa trawienia

Sumak garbarski nie bez powodu dodawany jest w kuchni tureckiej do tłustych mięs. Roślina ta ma bowiem właściwości poprawiające funkcjonowanie układu trawiennego, co ułatwia trawienie tłustych dań mięsnych popularnych w tamtych rejonach. Właściwości te wynikają w obecności dużej ilości garbników – do 21%. Popularny jest również wywar z liści i nasion sumaka. Poprawia on trawienie, działa przeciwzapalanie i przeciwbakteryjnie na bóle żołądka oraz niweluje biegunki. Uwagę powinny zwrócić na niego osoby borykające się z problemami wzdęć i gazów po zjedzeniu posiłków. Właściwości antybakteryjne potwierdzili naukowcy z Uniwersytety Medycznego w Teheranie, dowodząc silne antybakteryjne działanie sumaka nawet na salmonellę. Określili oni, iż woda z dodatkiem przyprawy sumaka idealnie nadaje się do mycia warzyw i owoców.

Podsumowanie

Sumak garbarski jest przyprawą mało znaną, jednak o dość ciekawych właściwościach, nie tylko smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych, co w przełożeniu na dość niską cenę klasyfikuje go w czołówce roślin wartych stosowania. Szczególnie wśród osób z problemami trawiennymi, zakażeniami bakteryjnymi czy problemami zapalnymi organizmu.