4 powody, dla których cebula to superfood

W dzisiejszych czasach często mówimy na temat tzw. superfood. Termin ten odnosi się do wielu produktów spożywczych i zawsze oznacza to samo: naturalną żywność, która jest niesamowicie zdrowa i może poprawić nasz stan zdrowia na wiele sposobów. Wybrane przykłady to: avocado, jagody, zielona herbata, czosnek, kurkuma. Jednak mówiąc o tych wszystkich niesamowicie odżywczych produktach często zapominamy o cebuli.

1. Cebula zmniejsza ryzyko zachorowania na raka!

Przeprowadzono kilka badań, które uznały zawartą w cebuli kwercetynę za czynnik zmniejszający ryzyko zachorowania na raka. Jedno z badań wykazało, że cebula i kurkuma działają synergicznie zmniejszając ilość zmian przednowotworowych w jelitach, zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Inne badania wykazały, że kobiety, które spożywały większe ilości cebuli oraz czosnku podlegały mniejszemu ryzyku zachorowania na raka piersi. 

2. Cebula poprawia zdrowie jamy ustnej.

Doskonale wiemy, że jedzenie cebuli powoduje nie zawsze akceptowany oddech, co niesłusznie sugeruje, że cebula nie może być dobra dla zębów! Odkryto, że jedzenie surowej cebuli poprawia wytrzymałość zębów i zabija bakterie, które mogą powodować próchnicę. 

3. Korzyści sercowo-naczyniowe.

Jedzenie cebuli zapewnia wiele z nich! Naukowcy odkryli, że kwercetyna może znacząco obniżyć ciśnienie krwi u dorosłych z nadciśnieniem. Siarka znajdująca się w cebuli jest również w stanie zmniejszyć poziom złego cholesterolu i poprawić udział czerwonych krwinek.

4. Właściwości przeciwzapalne

Badania wykazały, że kwercetyna, kluczowy związek cebuli, posiada silne właściwości przeciwzapalne. Uważa się, że jest to główny powód, dla którego cebula może być przydatna w leczeniu zapalenia stawów. Właściwości przeciwzapalne cebuli mogą również pomóc w walce z innymi chorobami zapalnymi.

Udowodniono, że cebula wspomaga leczenie zatkanych zatok, bólu po użądleniu przez pszczołę, bólu ucha oraz ogólnej detoksykacji organizmu! Dodatkową zaletą cebuli jest to, że jest ona bardzo uniwersalna, jeżeli chodzi o obróbkę kulinarną. Daje nam to szeroki wybór tego, w jaki sposób zostanie ona przygotowana oraz z jakim daniem chcemy zaserwować nasze super-warzywo.