Czy chleb można jeść legalnie? Chleb na zakwasie

Jeżeli uważasz, że chleb jest diabelskim węglowodanem winnym wszelkim dodatkowym kilogramom i niedogodnościom trawiennym, czy skórnym to wiedz, że nie każdy jego rodzaj jest taki złowieszczy.

Chleb na zakwasie

Zakwas powstaje przez zmieszanie mąki z wodą i proces fermentacji. Kiedy staje się kwaśny i gazowany używa się go, jako zaczynu do wyrośnięcia ciasta. Część ciasta z kolei posłużyć może na przygotowanie nowego zaczynu.

Miliony drożdży i miliardy pałeczek kwasu mlekowego wykonują ogromną pracę w celu przygotowania ciasta. Rezultatem tego procesu jest chleb przepełniony mnóstwem składników odżywczych takich, jak witaminy B1-B6, B12, E oraz selen, mangan, wapń i inne. Nie można też zapomnieć, że taki chleb na zakwasie zawiera także wartościowe białko i tłuszcze. Nie są to bardzo duże ilości, ale z pewnością warto o nich pamiętać. Dzięki zakwasowi chleb staje się produktem dozwolonym niemal dla wszystkich.

Jakie są zalety chleba na zakwasie?

  • lepsza dostępność wartości odżywczych, niż w innych rodzajach chleba m.in. żelaza
  • dzięki fermentacji zboża, bakterie wytwarzają bioaktywne peptydy sprawiając, że zwiększa się zdolność zwalczania wolnych rodników
  • obniżony indeks glikemiczny
  • wstępnie strawiony gluten, niektóre szczepy kwasu mlekowego mają zdolność do rozbijania struktury glutenu zwalczając gliadynę, która jest największym problemem dla osób chorujących na celiakię. Tutaj trzeba jednak wziąć poprawkę, bo nie jest jeszcze do końca zbadane, czy rzeczywiście sfermentowane bakterie sprawiają, że chleb na zakwasie jest bezpieczny dla osób z celiakią.

Odpowiadając na tytułowe pytanie - tak, można jeść chleb "legalnie" pamiętając jednocześnie o tym, że lepsze właściwości będzie mieć chleb na zakwasie. Pomimo tego, że chleb na zakwasie jest lepszy nie znaczy to, że musimy wpadać w ciąg i zjeść na raz pół bochenka chleba. Umiar zawsze wskazany.