Kurkuma chroni przed przyrostem tkanki tłuszczowej

Jakiś czas temu poświeciłem kilka artykułów ciekawym właściwościom kurkumy, podkreślając przede wszystkim kwestię wpływu zawartej w niej kurkuminy na funkcjonowanie aparatu ruchu, wątroby czy układu nerwowego oraz omawiając jej anty-nowotworowy potencjał. Tym razem jednak chciałbym zwrócić uwagę na inne, ciekawe właściwości żółtej przyprawy, które sprawiają, że zarówno osoby chcące pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej jak i wszyscy Ci którzy chcieliby zwiększyć masę mięśniową bez przyrostu tłuszczu powinny włączyć kurkumę na stałe do swojej diety.

Przeczytaj koniecznie:

Magiczna moc kurkumy

Na podstawie opublikowanych w ostatnich czasach wynikach badań wnioskować można, iż kurkumina zawarta w kurkumie w sposób wielokierunkowy chronić może przed rozwojem nadwagi i otyłości. Przede wszystkim substancja ta wykazuje specyficzną zdolność do zmniejszania tzw. leptynooporności, czyli stanu w którym tkanki docelowe w sposób niewłaściwy reagują na działanie ważnego hormonu uczestniczącego w gospodarce energetycznej organizmu. Leptynooporność powiązana jest z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej w ustroju.

Dodatkowo kurkumina może potencjalnie zwiększać poziom adiponektyny i przyczyniać się do poprawy wrażliwości insulinowej komórek. Korzystnie tym samym wpływa na wychwyt substratów energetycznych przez komórki, a także usprawniać może przebieg procesów ich spalania. Kurkumina ogranicza proces namnażania się adpipocytów (komórek tłuszczowych) i sprzyja ich apoptozie (czyli samo-unicestwianiu).

Eksperymenty przeprowadzone na myszach wykazały, że dodanie kurkuminy do wysokokalorycznej diety ogranicza przyrost masy ciała. Efektu uzyskane z udziałem zwierząt były dość spektakularne. Oczywiście należy zachować pewien dystans do takich prób, ponieważ nie zawsze przekładają się na wyniki badań z udziałem ludzi. Z pewnością jednak dostępne literatura skłania raczej do daleko posuniętego optymizmu względem pozytywnych skutków wynikających z uwzględnienia kurkumy w diecie.

Wnioski: wiele wskazuje na to, że kurkuma, popularny składnik curry ma nie tylko potencjał prozdrowotny, ale może stanowić cenny element diet ukierunkowanych na poprawę estetyki sylwetki. 

Źródła: PLoS One. 2012;7(1):e28784. Epub 2012 Jan 9.Curcumin prevents high fat diet induced insulin resistance and obesity via attenuating lipogenesis in liver and inflammatory pathway in adipocytes. Shao W, Yu Z, Chiang Y, Yang Y, Chai T, Foltz W, Lu H, Fantus IG, Jin T. J Nutr. 2009 May;139(5):919-25. Epub 2009 Mar 18.Curcumin inhibits adipogenesis in 3T3-L1 adipocytes and angiogenesis and obesity in C57/BL mice. Ejaz A, Wu D, Kwan P, Meydani M. http://www.wellnessresources.com/health/articles/curcumin_linking_leptin_obesity_joint_problems_and_inflammation/ Endocrinology. 2008 July; 149(7): 3549–3558. Dietary Curcumin Significantly Improves Obesity-Associated Inflammation and Diabetes in Mouse Models of DiabesityStuart P. Weisberg, Rudolph Leibel, and Drew V. Tortoriello