Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Magiczna moc kurkumy

Kurkuma, nazywana także "indyjskim szafranem", używana jest od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej, a także wykorzystywana jako barwnik i składnik przyprawy znanej na całym świecie pod nazwą curry. Kurkuma (ostryż) rośnie w Indiach i tropikalnej części Azji, jest bliską krewniaczką imbiru i podobnie jak w jego wypadku cennym surowcem jest korzeń.

Chociaż od wieków stosuje się kurkumę w tradycyjnej medycynie indyjskiej jako lek na rozmaite dolegliwości, to dopiero badania naukowe przeprowadzone w ciągu minionych dwóch dekad pozwoliły odkryć i opisać faktyczny potencjał tej rośliny.

Dziś już wiadomo, że kurkumina, charakterystyczny barwnik zawarty w korzeniach ostryżu, wykazuje silny potencjał antyoksydacyjny, przeciwzapalny, neuroprotekcyjny (ochraniające układ nerwowy) i hepatoprotekcyjny (ochraniający komórki wątroby).

Jej działanie jest szczególnie silne w połączeniu z innymi przeciwutleniaczami takimi jak kwercetyna.

Żółty barwnik ostryżu poprzez silny potencjał przeciwzapalny hamuje procesy degeneracyjne w obrębie stawów, co ma szczególne znaczenie dla osób borykających się ze zmianami zwyrodnieniowymi aparatu ruchu oraz kontuzjami sportowymi i innymi urazami mechanicznymi.

Kurkumina wykazuje także działanie antyagregacyjne, regularne stosowanie przypraw ją zawierających może stanowić istotny element profilaktyki chorób układu krążenia, m.in. miażdżycy naczyń.

Kurkumina wspomaga przebieg procesów trawiennych (działa żółciopędnie), warto więc dodać trochę curry lub samej kurkumy do ciężkich i tłustych potraw, zwłaszcza jeśli je smażymy.

Prowadzone są eksperymentalne badania z użyciem kurkuminy w chorobie Alzheimera. Znamienne jest także to, iż w Indiach, gdzie spożywa się znaczne ilości kurkumy, częstość występowania chorób neurodegeneracyjnych jest statystycznie istotnie niższa niż w krajach zachodnich.

W mediach wiele uwagi poświęca się antyoksydantom zawartym w zielonej herbacie czy czerwonym winie, tymczasem niektóre przyprawy takie jak właśnie curry, czy kurkuma stanowią bogate źródło bioaktywnych składników o silnym potencjale prozdrowotnym. Naprawdę warto wzbogacić codzienną dietę o szczyptę ajurwedyjskiej przyprawy, czyniąc ją nie tylko smaczniejszą, ale i zdrowszą.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.