Smażenie to nasz ulubiony sposób obróbki termicznej. Niestety wraz z błędami i przyzwyczajeniami żywieniowymi w wielu rodzinach utrwaliło się przekonanie, iż jest ono niezdrowe i jednym z pierwszych kroków, jakie warto poczynić w zmianie nawyków żywieniowych jest jego eliminacja.
Jest w tym trochę prawdy i wynika ona przede wszystkim z tego, że w większość gospodarstw domowych stosuje się złe tłuszcze do smażenia. Dominują na naszej patelni takie produkty, jak:
Zdecydowanie nie nadają się one do smażenia przede wszystkim z uwagi na ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 6, których w naszej diecie nie brakuje, a zaburzenie proporcji w stosunku do omega 3 jest jednym z podstawowych czynników problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach. Poza tym w wyniku tego typu smażenia powstaje utleniony cholesterol, który jest jednym z głównych czynników zaburzających naszą gospodarkę lipidową i prowadzącym do powstawania zmian miażdżycowych.
Z tego też względu firma Allnutrition dołączyła do swojego asortymentu suplementów "bezkaloryczny" olej do smażenia, który dostępny mamy w dwóch wariantach: oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego:
Allnutrition Cooking Spray Olive Oil 200 ml,
Allnutrition Cooking Spray Canola Oil 200 ml.
Właściwości Cooking Spray
bardzo ekonomiczny, zawiera aż 909 porcji w jednej puszcze,
zawiera tylko 0,2 g tłuszczu w jednej porcji,
idealny zamiennik popularnych form tłuszczu do smażenia i pieczenia,
niezwykle przydatny dla osób kontrolujących podaż kalorii w diecie (tylko 2 kcal w porcji)
zdrowa alternatywa dla popularnych tłuszczów smażalniczych,
nadaje przyjemny smak i zapach smażonym lub pieczonym potrawom,
zmniejsza ryzyko powstawania wolnych rodników w czasie smażenia,
nie powoduje przemiany cholesterolu do jego utlenionej formy,
nie zawiera kwasów tłuszczowych omega 6, jak w przypadku wielu popularnych tłuszczów do smażenia.
Zastosowanie Cooking Spray
smażenie,
pieczenie,
grillowanie.
Dawkowanie Cooking Spray
Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach jego stosowania i przechowywania. Wyróżnić można:
nie należy przechowywać go w lodówce, co mogłoby spowodować zgęstnienie i zatkanie dozownika,
warto przechowywać puszkę z dala od źródeł ciepła z uwagi na opakowanie, które jest pod ciśnieniem,
nie stosować produktu w czasie, gdy ogień jest odpalony,
wstrząsnąć puszkę przed każdym jej użyciem,
psikać na patelnię lub blachę równo, w odległości około 20 cm przez kilka sekund.
Z czym łączyć Cooking Spray?
W sytuacji, gdy chcemy smażyć większy kawałek mięsa, który wymaga dłuższego smażenia możemy zastępować produkt olejem kokosowym, dzięki któremu długie smażenie będzie bardziej efektywne:
Usmażone produkty bez problemu przechować można lub zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, w dobrej jakości pojemnikach na żywność: pojemniki
Podsumowanie
Każdy, kto do tej pory myślał, że smażenie jest procesem negatywnie wpływającym na jego zdrowie, bez wątpienia znajdzie ciekawą alternatywę, aby produkt był nie tylko zdrowy, ale i pyszny w smaku. Zdecydowanie warto zwrócić na to uwagę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.