Skrzydełka kuszą przypieczoną skórką, a żeberka same w sobie, dobrze przyprawione sprawiają, że aż się uszy trzęsą.
Biorąc pod uwagę dążenie do fit sylwetki, które z nich jest dla nas lepsze? Które ma mniej kalorii i tłuszczu? Sprawdźmy to.
Według wielu dietetyków, ani żeberka ani skrzydełka nie są najlepszym elementem diety osoby, dla której dbanie o zdrowie i formę jest jednym z większych priorytetów, ale przecież jesteśmy tylko ludźmi i czasami mam ochotę na coś spoza naszych pudełek, co nie do końca mieści się w założeniach diety. Nie dajmy się zwariować. W końcu sukcesem jest utrzymanie czystej diety w 80%. Te 20% zostawmy sobie na małe zachcianki, odstępstwa czy mówiąc krócej - na życie.
Wracając do bohaterów tego artykułu można stwierdzić, że mają one podobne ilości białka, ale różnią się zawartością tłuszczu. Żeberka wieprzowe mają go znacznie więcej, co wpływa na kaloryczność mięsa. Istotne jest też to co dodamy do posiłku z żeberkami lub skrzydełkami. Najlepszym rozwiązaniem będą warzywa, szczególnie surowe, które dzięki wysokiej zawartości błonnika szybciej nas nasycą i sprawią, że zjemy mniej mięsa.
Przyrządzenie mięsa także wpłynie na jego skład. Jeśli chcemy pozbyć się części tłuszczu to lepiej będzie mięso upiec lub ugotować, niż smażyć. Ze względu na walory smakowe pieczenie z pewnością zwycięży z gotowaniem.
Na koniec przyjrzyjmy się jeszcze wartościom odżywczym.
Wyliczenie za pomocą naszego dziennika żywieniowego.
Wychodzi na to, że skrzydełek możemy zjeść ponad dwa razy więcej - uzyskując tę samo kaloryczność. Na diecie o niskiej kaloryczności oraz co za tym idzie objętości ma to spore znacznie. Skrzydełek możemy zjeść więcej i tym samym bardziej się najemy.