Na czym polega dieta aztecka?
Dieta aztecka szybko zdobywa popularność. Coraz więcej osób decyduje się na wykorzystanie tego jadłospisu, ponieważ stosując się do jego zasad, można schudnąć nawet 4 kilogramy tygodniowo. Menu zostało stworzone przez amerykańskiego doktora – Boba Arnota, który do tej pory wydał liczne książki poświęcone zdrowemu odżywianiu. Układając dietę, autor opierał się na żywieniu społeczeństw indiańskich, które od XIV do XVI wieku zamieszkiwały tereny obecnego Meksyku.
Dieta aztecka - zasady
Dietę dzieli się zwykle na trzy fazy. Pierwsza z nich trwa dwa tygodnie. W tym czasie spożywa się przede wszystkim koktajle z nasion chia na bazie mleka lub jogurtu. Można dodać do nich również warzywa oraz owoce. Smoothie pozwala na szybkie pozbycie się niechcianych kilogramów. Później zmienia się jeden z płynnych posiłków na danie przygotowane z dowolnych składników. Takiego menu należy się trzymać przez sześć tygodni, co pozwoli na dalsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Dietę aztecką stosuje się do końca życia. Menu powinno opierać się na ziarnach szałwii hiszpańskiej oraz nasionach fasoli i kukurydzy. Aby móc cieszyć się efektami stosowania menu społeczeństw indiańskich, nie należy wychodzić z części trzeciej, która skupia się na tym, żeby spożywać posiłki regularnie. Po rozpoczęciu ostatniej fazy konieczne staje się także znalezienie dostosowanej do swoich możliwości aktywności fizycznej.
Dieta aztecka - przykładowe posiłki
W diecie azteckiej przez pierwsze dwie fazy spożywa się głównie koktajl, którego przepis został umieszczony poniżej. Wraz z nim można spożywać warzywa i owoce. Przygotowany jadłospis jest na fazę trzecią i jest stworzony tylko dla przykładu.
Przykładowy przepis na koktajl w diecie azteckiej (faza I i II)
- 1 awokado
- 1 banan
- ½ szklanki mrożonych malin
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2-4 łyżki mielonych nasion chia
- jogurt naturalny (200 ml)
Jadłospis - dzień 1 (faza III)
- śniadanie: brązowy ryż (50 g), ananas, łyżeczka miodu, łyżka nasion chia
- II śniadanie: 4 kostki gorzkiej czekolady (zawartość kakao od 70% wzwyż)
- obiad: pierś z kurczaka (150 g) z duszoną dynią (150 g), łyżka nasion chia
- kolacja: rukola z tuńczykiem w sosie własnym (100 g), kukurydza (50 g), łyżka nasion chia
Jadłospis - dzień 2 (faza III)
- śniadanie: kasza bulgur (50 g), z amarantusem i musem brzoskwiniowym (45 g)
- II śniadanie: jogurt naturalny (150 g) z gorzkie kakao (2 łyżki)
- obiad: pierś z indyka (150 g) z pastą z czerwonej fasoli (100 g) i 2 łyżkami nasion chia
- kolacja: rukola z ananasem (100 g), kukurydzą, nasionami chia (2 łyżki)
Jadłospis - dzień 3 (faza III)
- śniadanie: komosa ryżowa (80 g) z musem brzoskwiniowym (60 g)
- II śniadanie: 4 kostki gorzkiej czekolady (zawartość kakao od 70% wzwyż)
- obiad: duszony filet z dorsza (150 g) z czerwoną papryką, pomidorem, cukinią i kukurydzą
- kolacja: zupa krem z dynii (250 ml)
Jadłospis - dzień 4 (faza III)
- śniadanie: komosa ryżowa (80 g), tuńczyk z puszki w sosie własnym (80 g), rukola, kukurydza, łyżka nasion chia
- II śniadanie: mleko (200 ml) z rozpuszczoną gorzką czekoladą (4 kostki, od 70% zawartości kakao)
- obiad: pierś z kurczaka (150 g) z ananasem i serem mozzarellą
- kolacja: zupa fasolowa (250 ml)
Jadłospis - dzień 5 (faza III)
- śniadanie: brązowy ryż (50 g), ananas, łyżeczka miodu, łyżka nasion chia
- II śniadanie: 4 kostki gorzkiej czekolady z solą morską (70% zawartości kakao)
- obiad: koktajl z nasion chia (250 ml)
- kolacja: rukola z ananasem (100 g), kukurydzą, nasionami chia (2 łyżki)
Jadłospis - dzień 6 (faza III)
- śniadanie: kasza bulgur (50 g), z amarantusem i musem brzoskwiniowym (45 g)
- II śniadanie: 4 kostki gorzkiej czekolady (zawartość kakao od 70% wzwyż)
- obiad: duszony filet z dorsza (150 g) z czerwoną papryką, pomidorem, cukinią i kukurydzą
- kolacja: zupa krem z dynii (250 ml)
Jadłospis - dzień 7 (faza III)
- śniadanie: komosa ryżowa (80 g) z musem brzoskwiniowym (60 g)
- II śniadanie: jogurt naturalny (150 g) z gorzkie kakao (2 łyżki)
- obiad: pierś z indyka (150 g) z pastą z czerwonej fasoli (100 g) i 2 łyżkami nasion chia
- kolacja: rukola z tuńczykiem w sosie własnym (100 g), kukurydza (50 g), łyżka nasion chia