Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Ile mięsa jest w szynce?

Ile mięsa jest w szynce?
Ostatnio sporo mówi się o jakości wędlin dostępnych w naszych sklepach. Plotki głoszą, że zawartość prawdziwego mięsa w niektórych sięga kilkunastu procent, a resztę stanowią rozmaite wypełniacze. Z drugiej strony pieczywo spożywane z wędliną stanowi istotny element diety przeciętnego Polaka. Czy szynka wędzona, czyli produkt żywnościowy, który powinien przygotowany być z tuszy wieprzowej jest zdrowym składnikiem diety? Ile tak naprawdę jest mięsa w szynce i co oprócz niego się w niej znajduje?

Niestety przyznać trzeba, że znaczna część wędlin jest zupełnie czymś innym niż się wielu z nas wydaje. Owszem, część informacji na temat zawartości rozmaitych, podejrzanych komponentów jest nieraz przesadzona, ale faktycznie zdarzają się producenci, którzy w ramach oszczędności potrafią uszczknąć trochę mięsa i w zamian dorzucić więcej wypełniaczy, takich jak skrobia. Standardem jest nastrzykiwanie mięsa solanką w ilości około15 - 20% masy produktu. Warto jednak pamiętać, że jest to praktyka stosowana od wielu lat. Niestety można natrafić na produkt, który mięsa ma zaledwie 30 – 50%, a na całkowitą masę produktu składają się dodatkowe dawki białka kolagenowego, skrobi, wody i tłuszczu.

Bez specjalistycznych badań trudno definitywnie odróżnić zafałszowaną szynkę od „prawdziwej”. Zaniepokojenie budzić powinien przede wszystkim idealnie równomierne zabarwienie plastra, a także wyciekająca z szynki woda. Najlepiej byłoby nacisnąć i sprawdzić - taki test jednak mamy możliwość wykonać często dopiero w domu po zakupie, a wtedy to już jest trochę za późno. Można jednak poprosić sprzedawcę o przekrojenie szynki, jeśli zrobi to na naszych oczach widzieć będziemy czy wypływa z niej woda.

Wędliny w ogóle nie są specjalnie zdrowe, azotany w nich zawarte mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, również inne wypełniacze mogą wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie, a przede wszystkim zaniżają wartość odżywczą produktu. Dlatego też powinny być spożywane z umiarem. Zdecydowanie lepiej jest zakupić porcję świeżego mięsa, poddać obróbce termicznej w domu, a następnie używać do obkładu do pieczywa zamiast szynki wędzonej. Zakup porcji surowej szynki wieprzowej i upieczenie jej w piekarniku gwarantuje, że otrzymany produkt składać się będzie w 100% z mięsa.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę