Przeanalizujmy te najważniejsze po to, aby nasz układ trawienny mógł pracować zdecydowanie wydajniej.
Odpowiednia ilość płynów
To właśnie dostarczane organizmowi płyny, szczególnie w postaci wody wysokozmineralizowanej, w dużej mierze odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Nawodnienie treści pokarmowej zdecydowanie poprawia perystaltykę jelit, pomagając w regularnym wypróżnianiu się. Ilość płynów w diecie zależna jest od wielu czynników, między innymi od:
- ilości kcal,
- aktywności fizycznej,
- pory roku,
- warunków pracy,
- warunków treningów,
- ilości białka w diecie,
- ilość błonnika.
Standardowe zalecenia mówią o ilości od 2 do 5 litrów. Jednak w niektórych przypadkach wartość ta może być wyższa. Spotkać można się również z zaleceniem określającym spożycie 1 litra na spożycie 1000 kcal z pożywienia. Zdecydowanie należy pamiętać o popijaniu małymi łykami przez cały dzień. Warto wprowadzić również większą ilość płynów, bezpośrednio po przebudzeniu. Ok. 300-500 ml spożyte bezpośrednio po wstaniu nawodni odpowiednio nasz organizmu i ułatwi wypróżnienie zalegających treści.
Błonnik
Problem z błonnikiem jest na tyle różnorodny, że zarówno zbyt mała czy zbyt duża jego obecność w diecie, jak i nieodpowiedni rodzaj mogą zaburzyć pracę jelit i prowadzić do zaparć. Uwagę należy zwrócić na to, aby ilości błonnika w diecie mieściły się w granicach 25-50 g. Jednak najlepiej w okolicach 30-40 g. Im wyższa ilość kcal dostarczanych z węglowodanów, w tym błonnika, tym więcej płynów należy spożywać, ponieważ ma on zdolności do wiązania wody. Do podstawowych źródeł błonnika zaliczamy:
- kasze, ryże, makarony,
- pieczywo,
- płatki zbożowe,
- warzywa, owoce,
- otręby.
Produkty fermentacji mlekowej
Układ trawienny jest wręcz siedliskiem różnego rodzaju bakterii. Zarówno tych wpływających pozytywnie na jego funkcjonowanie, jak i tych niepożądanych. Mikrobiota układu trawiennego ma bardzo istotny wpływ na jego prawidłową pracę. Dlatego też warto mieć na uwadze spożywanie wraz z dietą odpowiedniej ilości:
- mlecznych napojów fermentowanych (kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, kumys, zsiadłe mleko),
- kiszonek (ogórki, kapusta, kalafior),
- suplementacji odpowiednimi szczepami bakterii probiotycznych,
- spożyciem odpowiednich ilości cebuli, czosnku, ziemniaków, pora, cykorii, czyli produktów zawierających bakterie probiotyczne.
Zioła, przyprawy, nasiona
Wśród ziół, przypraw i nasion istnieje liczna grupa tych odpowiadających za zwiększanie wydzielania soków żołądkowych i żółci, co w istotny sposób wpływa na odpowiednie trawienie spożywanego pożywienia. Do najważniejszych zaliczyć możemy:
- siemię lniane,
- mięta,
- melisa,
- szałwia,
- mniszek lekarski,
- kminek,
- kurkuma,
- koper włoski,
- rozmaryn,
- cząber,
- tymianek,
- ostropest plamisty.
- pieprz,
- imbir,
- pokrzywa,
- herbaty,
- cynamon.
Ocet jabłkowy
Częstą przyczyną problemów trawiennych jest zbyt słabe zakwaszenie soków żołądkowych. W wyniku tego pożywienie nie do końca jest trawione. Szczególnie źródła białka. Tracimy w ten sposób nie tylko cenny budulec mięśni, ale również narażamy się na zaleganie niestrawionego pożywienia w jelitach, to powoduje liczne problemy. Warto w takiej sytuacji odpowiednio dokwasić żołądek, stosując ocet jabłkowy. Pobudza on wydzielanie żółci i produkcje soku żołądkowego. Odpowiednie pH soku żołądkowego odpowiada za lepsze trawienie źródeł białka z pożywienia, umożliwiając im wchłanianie w jelitach. Warto go dodawać do surówek lub sporządzać roztwór wody.
Podsumowanie
Jak mówi popularne powiedzenie - "nasze zdrowie zaczyna się od jelit". Dlatego też warto zwrócić uwagę na to, co spożywamy i w jakich ilościach. Jednak w niepokojących sytuacjach zdecydowanie należy skonsultować problem z lekarzem.