Wiele osób rezygnuje z dań takich jak spaghetti, klopsy i gołąbki z racji tego, iż zawierają mielone mięso, o którym mówi się i pisze, że jest po prostu niskowartościowe i niezdrowe. Tymczasem prawda jest taka, że mielone mięso może stanowić nie tylko smaczny, ale także pożądany element jadłospisu, o ile oczywiście jest odpowiedniej jakości. W niniejszym artykule przedstawię w jaki sposób można wykorzystać mielone mięso do przygotowania zdrowych i pożywnych posiłków.
Odpowiednia jakość mięsa
Przede wszystkim należy z dużą ostrożnością podchodzić do mięsa, które sprzedawane jest już formie zmielonej. O wiele korzystniejszą opcją jest poproszenie ekspedientki o przemielenie wybranego elementu tuszy drobiowej, wieprzowej lub wołowej na miejscu. Dzięki temu mamy gwarancję, że finalny produkt nie zawiera niechcianych dodatków. Można również zakupione mięso zmielić samodzielnie w domu, przy użyciu maszynki ręcznej lub elektrycznej. Jeśli zdecydujemy się na zapaczkowany, zmielony już produkt, powinniśmy starannie zlustrować etykietę. Jeśli w skaldzie znajdują się składniki inne niż mięso i ewentualnie – sól, produkt po prostu nie nadaje się do spożycia. W zależności od założeń diety i dania, które chcemy przygotować należy wybrać odpowiedni rodzaj mięsa – nie bójmy się też mieszać różnych gatunków (wołowiny, wieprzowiny, indyka).
Wybór dania
Przy użycia mięsa mielonego można przygotować różnego typu dania – od klopsików, poprzez sos do spaghetti, aż na farszu do krokietów kończąc. Wiele zależy od tego jaką ilością czasu dysponujemy – jeżeli się spieszymy, lepiej będzie zrezygnować z lepienia małych kotlecików czy robienie gołąbków, a zrobić np. sos po bolońsku. Tak naprawdę ilość możliwych dań z zastosowaniem mięsa mielonego jest nieograniczona. Warto poszukać inspiracji w naszym dziale kuchnia lub po prostu w książkach kucharskich.
Metoda obróbki kulinarnej
Najmniej popularnym sposobem przygotowywania potraw z mięsa mielonego – a jednocześnie najzdrowszym jest gotowanie na parze. Chociaż niektórym osobom może się to wydać nieprawdopodobne, to w ten sposób można również przygotować sos do spaghetti. Wystarczy mięso mielone odpowiednio przyprawić – przy użyciu pieprzu, bazylii, oregano, a następnie umieścić w urządzeniu do gotowania na parze i parować przez około 30 minut ( w zależności od ilości użytego mięsa). Na koniec mięso należy przełożyć do garnka, dodać koncentratu pomidorowego i krojonych pomidorów i wody, która zebrała się w ociekaczu podczas gotowania.
Inny wariant stanowić mogą klopsy na parze – warto wówczas do mięsa dodać także pokrojone drobno pieczarki oraz cebulę, następnie uformować w niewielkie klopsy i parować również przez około 30 minut. Innym daniem, które zdecydowanie lepiej smakuje w wersji parowanej są gołąbki – ugotowane mięso z ryżem i warzywami zawijamy w podgotowane liście kapusty i otrzymujemy smakowite danie, które tak bardzo kojarzy się z obiadem u mamy czy babci. Podkreślam również, iż gotowanie na parze nie jest jedynym słusznym sposobem przygotowywania potraw z mięsa mielonego, można je również podsmażyć czy udusić.
Wybór dodatków
Aby danie przygotowane z użyciem mięsa mielonego miało odpowiedni prozdrowotny potencjał należy pamiętać o odpowiednich dodatkach. Zdecydowanie odradzam panierowanie kotletów w mące pszennej czy bułce tartej a następnie smażenie - można natomiast dodać odrobinę skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, aby mięso było bardziej wilgotne. Mięso mielone jest na tyle wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów, że idealnie komponuje się z wieloma warzywami czy przyprawami. Jako dodatek można uwzględnić papryki, cukinię, marchew a z przypraw z kolei, np. majeranek, bazylię, lubczyk, etc. Jeżeli mamy zamiar przygotować sos boloński – należy wybrać odpowiedni makaron, najlepiej razowy – można też to danie zjeść z ryżem. Wszelkie klopsy i kotleciki będą się idealnie łączyły z ziemniakami lub ziemniaczanym puree. Trzeba także pamiętać o sałatce warzywnej, która dodatkowo wzbogaci nasz posiłek.
Podsumowanie
Mięso mielone często postrzegane jest jako asortyment gorszej jakości i jest często eliminowane z jadłospisów osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Tymczasem wystarczy przyłożyć należytą uwagę do wyboru mięsa o odpowiedniej jakości, a następnie wybrać odpowiedni sposób przygotowywania wybranego dania. Przy odrobinie umiejętności kulinarnych można wyczarować pyszne i zdrowe posiłki, które urozmaicą nasze dotychczasowe menu, przywodząc jednocześnie na myśl niedzielne obiadki u babci czy mamy.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.