Aromatyczna pierś z kurczaka z brązowym ryżem i dipem szpinakowym
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Składniki podstawowe:
mięso z piersi kurczaka 85g
ryż 60g
oliwa z oliwek 14ml
szpinak mrożony 65g
serek twarogowy ziarnisty 40g
pomidory koktajlowe 50g
Składniki dodatkowe:
suszony lubczyk
papryka czerwona ostra
kurkuma
czosnek
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szpinak rozmrozić, a następnie podgrzewać do całkowitego odparowania wody.
Przestudzić kilkanaście minut. Zmiksować z twarogiem i czosnkiem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe pokroić na pół i ozdobić nimi talerz.
Wartości odżywcze (całość)
Kcal. 465
Białko 28g
Tłuszcze 17g
Węglowodany 50g
Polecane dla Ciebie:
Biwakowanie z pewnością jest świetnym sposobem na odpoczynek na łonie natury. Nie od dziś wiadomo, że...
Świat boryka się z epidemią otyłości i powiązanej z nią cukrzycy, nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych...
Zanieczyszczenia powietrza z roku na rok stają się coraz większym obciążeniem dla środowiska. Jest to...