Aromatyczna pierś z kurczaka z ziemniakami i dipem szpinakowym
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Składniki podstawowe:
mięso z piersi kurczaka 100g
szpinak mrożony 100g
ziemniaki średnie 670g
pomidory koktajlowe 70g
serek twarogowy ziarnisty 40g
oliwa z oliwek 15ml
Składniki dodatkowe:
suszony lubczyk
papryka czerwona ostra
kurkuma
czosnek
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.
Szpinak rozmrozić, a następnie podgrzewać do całkowitego odparowania wody.
Przestudzić kilkanaście minut. Zmiksować z twarogiem i czosnkiem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe pokroić na pół i ozdobić nimi talerz.
Wartości odżywcze (całość)
Kcal. 700
Białko 40g
Tłuszcze 19g
Węglowodany 92g
Polecane dla Ciebie:
Dla niektórych tytułowe pytanie powinno brzmieć "jak W OGÓLE znaleźć czas na śniadanie?". Jak wygląda...
Jeśli doświadczyliście nieprzyjemnego bólu głowy, który pojawił się podczas lub po treningu, to z pewnością...
Zespół metaboliczny i cukrzyca to dwie potężne, ale lekceważone plagi XXI wieku. Tymczasem odpowiadają...