Charakterystyka
Występujący po popularną nazwą korzeń kudzu to inaczej roślina o nazwie opornik łatkowaty i ołownik łatkowaty, reprezentuje roślinę z gatunku bobowatych.
Wstępuje naturalnie na terenach Azji Południowo-Wschodniej oraz w okolicach Oceanii i Japonii. Rozpowszechniony na innych kontynentach, jednak traktowany jako chwast.
W celu leczniczym stosuje się głównie korzeń rośliny, czasami kwiaty. To właśnie w nich zawarta jest największa ilość istotnych związków wykorzystywanych w lecznictwie, na których bazują leki do walki z chorobą alkoholową, ale nie tylko. Są one w stanie również pomagać w walce z innymi uzależnieniami.
Korzeń kudzu stosowany jest od setek lat w medycynie chińskiej i japońskiej w postaci naparów wodnych na różnego rodzaju dolegliwości. Między innymi migrenę, gorączkę, alergie, problemy trawienne czy obniżanie ciśnienia tętniczego krwi. Roślina występowała tam pod nazwą ge-gen.
Skład
Opornik łatkowaty posiada bogaty skład w bardzo specyficzne i rzadko występujące w przyrodzie izoflawonoidy, do których zaliczyć należy:
- pueraryny (puerarino-7- ksylosydy, 4,6-0-diacytylopueraryny),
- genisteine,
- daidzyne,
- daidzeine,
- daidzeino-4,7-diglikozydy,
- diglikozydy.
80% składu izoflawonoidów występujących w kudzu stanowią pueraryny. Według przeprowadzonych badań to właśnie te związki mają cenne właściwości lecznicze.
Ogólna zawartość izoflawonoidów w ołowniku jest mocno zróżnicowana i mieści się w zakresie od 1,7 do 12% w suchej masie.
Roślina ta zawiera znaczną ilość skrobi. Dlatego też często stosowana jest jako pastewna. Posiada ona właściwości gromadzenia azotu, dzięki czemu sprawdza się jako nawóz.
Właściwości
Mechanizm działania pueraryn na organizm człowieka nie jest jeszcze do końca dobrze poznany. Z przeprowadzonych badań wynika jednak, że związki te są w stanie wpływać na działanie dehydrogenazy alkoholowej, ograniczając rozkład alkoholu do toksycznego aldehydu octowego i powstawania kwasu octowego. To właśnie aldehyd octowy, jako związek o silnej toksyczności, wywołuje negatywne skutki po spożyciu alkoholu.
Co ciekawe izoflawonoidy zwarte w kudzu mają właściwości podnoszące w organizmie człowieka poziomu serotoniny i dopaminy. Daidzeina i genisteina mają wpływ na spowalnianie metabolizowania tych hormonów, a co za tym idzie, na dłuższą ich obecność w organizmie. Zwiększony i przedłużony wpływ serotoniny i dopaminy na organizm zmniejsza skłonności do uzależnień oraz łagodzi stany depresyjne.
Właściwości te potwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców z USA. Zbadali oni wpływ wyciągu z kudzu, w ilości 500 mg na grupę 14 osób, regularnie spożywających alkohol. Stwierdzono, że suplementacja ołownikiem ograniczyła spożycie alkoholu aż o 40%.
Według badań wspieranych przez Amerykański Narodowy Instytut ds. Alkoholizmu, Scott Lucas – amerykański naukowiec - przeprowadził testy, w których udział wzięło 70 osób uzależnionych od alkoholu. Podawał im przez 2 tygodnie zmielony korzeń kudzu. Wszyscy uczestnicy badania jednoznacznie stwierdzili zmniejszenie ochoty na spożywanie alkoholu.
Zbadano również wpływ korzenia opornika na uzależnienie od nikotyny. Naukowcy z Harvardu oraz Hospital Bichat stwierdzili, że izoflawonoidy obecne w roślinie obsadzają wolne receptory, które pojawiają się wraz z rzuceniem palenia. Niweluje to w znacznym stopniu niepokój i rozdrażnienie, działając zastępczo za nikotynę.
Podsumowanie
Korzeń kudzu bez wątpienia ma ciekawe właściwości lecznicze. Jednak ciągle potrzebna jest większa ilość dokładnych badań w tym kierunku. Należy również mieć świadomość tego, że alkoholizm jest chorobą i nie należ leczyć się na własną rękę, a szukać pomocy u specjalistów.