Czy karp jest tłusty? Świąteczny mit kontra fakty
Karp od dekad jest jednym z symboli Bożego Narodzenia w Polsce. Dla jednych to smak dzieciństwa i nieodłączny...
Natomiast w przypadku smażenia mięs, kontakt z rozgrzaną patelnią powoduje, że zewnętrzne struktury pozostaną zamknięte i wartościowe soki nie wydostaną się na zewnątrz, a tym samym mięso nie przestanie być soczyste. W przypadku mięs panierowanych i jednoczesnego używania mocno rozgrzanego oleju, mniej tego olej dostanie się do wnętrza potrawy, tzn. panierka mniej nasiąknie olejem.
Należy jednak pamiętać, aby nie czekać zbyt długo, gdy na patelni znajduje się tłuszcz, bo można go spalić. Każdy z tłuszczu ma określoną temperaturę dymienia, po której przekroczeniu jego konsumpcja staje się niezdrowa.
Ważne jest także, by nie smażyć na maśle, które to ma najniższą temperaturę dymienia, a przegrzanie go powoduje uwolnienie się substancji toksycznych. Na maśle można smażyć jedynie jajecznice i wrzucać jaja w momencie rozpuszczenia się masła, ale nie później. Do smażenia przeznaczone jest wyłącznie masło klarowane, a nie tradycyjne z kostki.
Dodam jeszcze, że smażenie jest najmniej korzystną dla zdrowia formą obróbki technicznej. Zachęcam do lektury poniższego artykułu:
Pozdrawiam,
Inez
Karp od dekad jest jednym z symboli Bożego Narodzenia w Polsce. Dla jednych to smak dzieciństwa i nieodłączny...
Pompki to jedno z najbardziej uniwersalnych ćwiczeń. Nie wymagają sprzętu, zajmują kilka minut i bardzo...
Święta to czas radości i więzi, ale wielu z nas puszczają hamulce, jeśli chodzi o spożycie kalorii. Oczywiście...