Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czas rozgrzewania patelni

Pytanie użytkownika: Jak długo rozgrzewać patelnię przed smażeniem? Czy rozgrzewanie patelni jest w ogóle koniecznie?
Ekspert odpowiada
Rozgrzewanie patelni przed procesem smażenia nie jest niezbędne.

Natomiast w przypadku smażenia mięs, kontakt z rozgrzaną patelnią powoduje, że zewnętrzne struktury pozostaną zamknięte i wartościowe soki nie wydostaną się na zewnątrz, a tym samym mięso nie przestanie być soczyste. W przypadku mięs panierowanych i jednoczesnego używania mocno rozgrzanego oleju, mniej tego olej dostanie się do wnętrza potrawy, tzn. panierka mniej nasiąknie olejem. 

Należy jednak pamiętać, aby nie czekać zbyt długo, gdy na patelni znajduje się tłuszcz, bo można go spalić. Każdy z tłuszczu ma określoną temperaturę dymienia, po której przekroczeniu jego konsumpcja staje się niezdrowa.  

Ważne jest także, by nie smażyć na maśle, które to ma najniższą temperaturę dymienia, a przegrzanie go powoduje uwolnienie się substancji toksycznych. Na maśle można smażyć jedynie jajecznice i wrzucać jaja w momencie rozpuszczenia się masła, ale nie później. Do smażenia przeznaczone jest wyłącznie masło klarowane, a nie tradycyjne z kostki. 

Dodam jeszcze, że smażenie jest najmniej korzystną dla zdrowia formą obróbki technicznej. Zachęcam do lektury poniższego artykułu:

Pozdrawiam,
Inez