Czy przyprawy mają kalorie? Co warto wiedzieć o przyprawach?
Przyprawy odgrywają kluczową rolę w kuchni, dodając smaku i aromatu potrawom. Wiele osób zastanawia się,...
Natomiast w przypadku smażenia mięs, kontakt z rozgrzaną patelnią powoduje, że zewnętrzne struktury pozostaną zamknięte i wartościowe soki nie wydostaną się na zewnątrz, a tym samym mięso nie przestanie być soczyste. W przypadku mięs panierowanych i jednoczesnego używania mocno rozgrzanego oleju, mniej tego olej dostanie się do wnętrza potrawy, tzn. panierka mniej nasiąknie olejem.
Należy jednak pamiętać, aby nie czekać zbyt długo, gdy na patelni znajduje się tłuszcz, bo można go spalić. Każdy z tłuszczu ma określoną temperaturę dymienia, po której przekroczeniu jego konsumpcja staje się niezdrowa.
Ważne jest także, by nie smażyć na maśle, które to ma najniższą temperaturę dymienia, a przegrzanie go powoduje uwolnienie się substancji toksycznych. Na maśle można smażyć jedynie jajecznice i wrzucać jaja w momencie rozpuszczenia się masła, ale nie później. Do smażenia przeznaczone jest wyłącznie masło klarowane, a nie tradycyjne z kostki.
Dodam jeszcze, że smażenie jest najmniej korzystną dla zdrowia formą obróbki technicznej. Zachęcam do lektury poniższego artykułu:
Pozdrawiam,
Inez
Przyprawy odgrywają kluczową rolę w kuchni, dodając smaku i aromatu potrawom. Wiele osób zastanawia się,...
Lody są uwielbiane przez wielu jako orzeźwiająca i pyszna przekąska, zwłaszcza w gorące dni. Jednak pytanie,...
Stan przedcukrzycowy to poważna choroba, której nie poświęca się tyle uwagi, na ile zasługuje. Dotyczy...