Co utrudnia zwiększanie siły i masy mięśniowej? 4 hamulce dla mięśni
Na temat negatywnego wpływu pewnych zachowań krąży wiele mitów i półprawd. Moim zdaniem najgorsze są...
Natomiast w przypadku smażenia mięs, kontakt z rozgrzaną patelnią powoduje, że zewnętrzne struktury pozostaną zamknięte i wartościowe soki nie wydostaną się na zewnątrz, a tym samym mięso nie przestanie być soczyste. W przypadku mięs panierowanych i jednoczesnego używania mocno rozgrzanego oleju, mniej tego olej dostanie się do wnętrza potrawy, tzn. panierka mniej nasiąknie olejem.
Należy jednak pamiętać, aby nie czekać zbyt długo, gdy na patelni znajduje się tłuszcz, bo można go spalić. Każdy z tłuszczu ma określoną temperaturę dymienia, po której przekroczeniu jego konsumpcja staje się niezdrowa.
Ważne jest także, by nie smażyć na maśle, które to ma najniższą temperaturę dymienia, a przegrzanie go powoduje uwolnienie się substancji toksycznych. Na maśle można smażyć jedynie jajecznice i wrzucać jaja w momencie rozpuszczenia się masła, ale nie później. Do smażenia przeznaczone jest wyłącznie masło klarowane, a nie tradycyjne z kostki.
Dodam jeszcze, że smażenie jest najmniej korzystną dla zdrowia formą obróbki technicznej. Zachęcam do lektury poniższego artykułu:
Pozdrawiam,
Inez
Na temat negatywnego wpływu pewnych zachowań krąży wiele mitów i półprawd. Moim zdaniem najgorsze są...
Istnieje wiele metod przyrządzania jedzenia. Wiele osób przepada za potrawami z grilla, smażonymi lub...
Wyobraź sobie, że budzisz się każdego ranka ze sztywnymi i bolącymi stawami. Sztywność ta sprawia, że...