Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne grzybów

Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne grzybów

PoTreningu

Grzyby raczej nie są postrzegane jako specjalnie wartościowy element zdrowej diety, ich atrakcyjność w rozmaitych opracowaniach sprowadzana jest zazwyczaj do walorów kulinarnych. Wiele wskazuje jednak na to, że koleżanki i koledzy po fachu winni choć trochę zweryfikować swoje podejście, gdyż grzyby stanowić mogą cenne źródło bioaktywnych związków wywierających korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Wartość odżywcza grzybów uznawana jest za niewielką, warto jednak zawrócić uwagę, że w większości stanowią one całkiem przyzwoite źródło witaminy B2, niacyny i kwasu pantotenowego (niektóre również witaminy D2), a także potasu, miedzi i selenu. Grzyby są niskokaloryczne,  w dużej mierze (70 – 90%) składają się bowiem z wody, zawierają niewiele węglowodanów (głównie są to glikogen i trehaloza), mało białka i śladowe ilości tłuszczu.

Grzyby są źródłem kwasów organicznych (m.in. kwasu jabłkowego, fumarowego) oraz bioaktywnych składników (m.in. lektyn) o potencjalnym działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwnowotworowym, antyoksydacyjnym oraz immunomodulującym. Grzyby zawierają także klasyfikowany jako błonnik pokarmowy betaglukan. Badania naukowe wykazały, że zwiększenie jego podaży w diecie m.in. spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi następujący po spożyciu pokarmu. Ma to niezwykle istotne znaczenie dla diabetyków, a także wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i o sylwetkę.

Prowadzone są intensywne badania, weryfikujące możliwość zastosowania wyizolowanych z grzybów bioaktywnych substancji w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób. Warto także wspomnieć o tym, że w ostatnich latach dość popularne stają się suplementy zawierające ekstrakty z grzybów takich jak choćby kordyceps (Cordyceps sinensis) na zdolności wysiłkowe. Wyniki eksperymentów z udziałem ludzi wydają się być dość optymistyczne.

Jak więc widać grzyby nie koniecznie stanowią pozbawiony wartości odżywczej i zdrowotnej składnik diety charakteryzujący się jedynie walorami kulinarnymi. Grzyby stanowią przyzwoite źródło wybranych witamin, składników mineralnych, błonnika, a także bioaktywnych związków o interesującym potencjale prozdrowotnym. Formalnie jednak przypominam, że nie wszystkie grzyby występujące w naszych lasach i na ich obrzeżach są jadalne, warto więc powściągnąć rozbudzony entuzjazm i kierować się zasadą ograniczonego zaufania podczas ewentualnych wypraw zarówno na łono przyrodty, jak i na pobliski bazarek, gdzie już niebawem pojawią się kosze pełne grzybów.


Źródła: • Appl Microbiol Biotechnol. 2002 Nov;60(3):258-74. Epub 2002 Sep 10.Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides.Wasser SP. • Crit Rev Biotechnol. 2010 Jun;30(2):99-126.Mushroom lectins: current status and future perspectives.Singh RS, Bhari R, Kaur HP. • J Altern Complement Med. 2010 May;16(5):585-90.Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial.Chen S, Li Z, Krochmal R, Abrazado M, Kim W, Cooper CB.


W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Ladies