Grillowane krewetki z sałatką z pomidorów

Krewetki zaliczamy do najsmaczniejszych owoców morza, charakteryzują się niezwykle smacznym mięsem oraz zawartością tłuszczu bliską zera. Ich wartość kaloryczna to 100kcal na 100g produktu, udział białka wynosi 20%.

 

 

Składniki podstawowe:

krewetki świeże 150g

oliwa z oliwek 16g

sałata 10g

pomidor 170g

otręby owsiane 5g

Składniki dodatkowe: 

sok z cytryny  (mniej więcej 2 łyżki)

czosnek (1-2 ząbki)

szczypiorek

świeża bazylia lub natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny, dodać rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną natkę pietruszki lub świeżą bazylię. Przyprawić pieprzem i solą i tak przygotowaną marynatą "posmarować" dokładnie krewetki (np. przy pomocy sylikonowego pędzla). Krewetki odstawić na około 1 godzinę do lodówki, a później grillować przez około 2 minuty z każdej strony.

Pomidory pokroić, dodać kawałki sałaty, skropić sokiem z cytryny i zamieszać.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 335

Białko 33g

Tłuszcze 18g

Węglowodany 6g