Udka z kurczaka z sosem tzatziki

Przepyszna kombinacja i jednocześnie dość prosta do wykonania. Należy pamiętać o tym, że by uzyskać około 120g mięsa potrzebna nam będzie noga kurczaka o wadzę około 200g.

 

 

 

Składniki podstawowe:

  • mięso z ud kurczaka bez skóry 120g
  • jogurt naturalny 2% 65ml
  • ogórek 80g
  • papryka czerwona 60g
  • papryka zielona 50g

Składniki dodatkowe:

  • kurkuma
  • chilli
  • zioła do drobiu
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i  przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Piec w piekarniku przez około 30 minut w temp.  180 stopni.

Przygotowanie tzatziki:

Obranego ogórka  zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Odcisnąć sok z ogórka i odlać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu naturalnego. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Papryki pokroić w paski i ozdobić nimi talerz.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 219

Białko 25g

Tłuszcze 8g

Węglowodany 8g