Przepis na bezglutenowe, szybkie świąteczne muffiny piernikowe

Święta to czas, w którym zdarza nam się pochłonąć spore ilości rozmaitych łakoci, zwłaszcza serników, makowców, tortów, etc. Nie da się ukryć, że receptura tych przysmaków zazwyczaj koliduje z zasadami zdrowego żywienia. Astronomiczne niekiedy ilości cukru, margaryna zawierająca utwardzone tłuszcze roślinne czy biała mąka to tylko niektóre z głównych składników domowych czy nabytych w cukierni wypieków. Na szczęście jest smaczna i zdrowa alternatywa! Specjalnie na okoliczność świąt zamieszczam przepis na muffiny piernikowe, które świetnie smakują, są szybkie do przygotowania i zasobne w błonnik i składniki odżywcze!

Składniki potrzebne do przygotowania około 6 muffinek:

  • 25 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao (może być np. z dodatkiem skórki pomarańczowej)
  • 1 średni banan
  • 2 jaja
  • 30g klarowanego masła
  • 50 g zmielonych migdałów (można kupić płatki migdałowe i zmielić na pył w młynku do kawy)
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka kakao holenderskiego

Przygotowanie:

Masło i czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, żółtka oddzielić od białek. Rozpuszczoną czekoladę, masło, kakao, przyprawę do piernika,  żółtka i banana zmiksować na jednolitą masę, a następnie połączyć ze zmielonymi płatkami migdałowymi. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki mleka. Na koniec masę czekoladową wystarczy połączyć z ubitą na sztywno pianą, a następnie przełożyć do foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚ przez około 20-25 minut. Ponieważ muffiny pozbawione są glutenu, to pomimo iż na początku pięknie wyrosną, to po wyciągnięciu z piekarnika nieznacznie opadną.

Podsumowanie

Nasze upodobanie do smaku słodkiego nie musi być przyczyną problemów z nadmiarem tkanki tłuszczowej, odkładającej się w okolicy pasa. Wypieki, tak jak każde inne dania mogą być bardziej lub mniej zdrowe. Zdecydowanie zdyskwalifikować należy ciasta powstałe na bazie utwardzonych tłuszczów roślinnych – to już nie chodzi o kwestie związane z masą ciała, ale przede wszystkim zdrowiem! Warto unikać wypieków składających się głównie z cukru i tłustego kremu, lepszą opcją są pierniki z orzechami i owocami, lekkie biszkopty z musami owocowymi czy drożdżowce. Niezależnie od rodzaju spożywanego ciasta – warto zachować umiar. Nawet najbardziej „prozdrowotne” wypieki mogą mieć negatywny wpływ na kondycję – nie tylko przewodu pokarmowego, jeśli spożywane są w zbyt dużych ilościach.