Pięć powodów dla których warto włączyć owoce do diety  osób aktywnych

O owocach mówi się, że są zdrowe, że zawierają błonnik i witaminy, argumentując tym samym, iż ich obecność w zdrowej diecie jest bardzo pożądana. Takie postawienie sprawy jednak nie wyczerpuje tematu potencjalnych korzyści wynikających z regularnej ich konsumpcji przez osoby aktywne fizycznie. Mało kto wie, że włączenie owoców do menu może przynosić wymierne korzyści i przekładać się na wyniki sportowe i estetykę sylwetki. Co można zyskać? Naprawdę wiele! Zapraszam do lektury!

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Jabłko zamiast batonika

Chociaż wielu osobom wydaje się, że ze względu na cukry zawarte w owocach ich konsumpcja w czasie stosowania diety odchudzającej jest niewskazana, to prawda wygląda dokładnie odwrotnie. Po pierwsze owoce charakteryzują się niską kalorycznością, a wysoką gęstością odżywczą. Innymi słowy zawierają mało kalorii, a dużo składników o charakterze nieenergetycznym takich jak witaminy, potas oraz związki fenolowe, pozytywnie wpływające na metabolizm! Co więcej ze względu na to, że są słodkie, owoce mogą w kryzysowych chwilach stanowić znakomitą alternatywę dla słodyczy! Ich walory docenią z pewnością osoby, które często doświadczają zjawiska zwanego „ochotą na słodkie”.

Owoce post-workout

Spożywanie owoców po zakończeniu treningu może okazać sie świetnym sposobem na przyspieszenie regeneracji i zahamowanie katabolizmu powysiłkowego. Znakomitym rozwiązaniem w takiej sytuacji może okazać się np. banan, zawierający sporą dawkę cukrów, które pomogą uzupełnić energetyczne straty i doprowadzą do pobudzenia usprawniającej transport składników odżywczych insuliny, a zawarty w nich potas pozytywnie wpłynie na gospodarkę elektrolitową, równowagę kwasowo-zasadową i pomoże zahamować katabolizm. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także wypicie mleczno-owocowego koktajlu po zakończeniu wysiłku, który dodatkowo wzbogacić można o porcję odżywki proteinowej.

Owoce a „pompa mięśniowa”

Owoce są obfitym źródłem składników nasilających produkcję tlenku azotu i zwiększających jego wazodylatacyjną aktywność. Cytrulina obecna w arbuzach, rezweratrol w winogronach, flawonoidy cytrusowe, kwas ursolowy zawarty w jabłkach – to tylko niektóre z wielu cennych związków wpływających na działanie NO. Regularna konsumpcja owoców może przekładać się na lepsze ukrwienie, odżywienie i dotlenienie tkanki mięśniowej oraz sprzyjać zjawisku zwanemu „pompą mięśniową”, polegającemu na zwiększeniu rozmiarów trenowanych partii.

Mniejsza podatność na infekcje

Nawet banalne przeziębienie, może niekorzystnie odbić się na formie fizycznej, a co dopiero grypa czy angina. Dbanie o utrzymanie układu immunologicznego w szczytowej formie jest więc kwestią niezwykle istotną dla osób aktywnych fizycznie, które chcą utrzymywać konsekwentny progres. Owoce są źródłem wielu związków wspomagających naturalne siły odpornościowe organizmu (kwercetyna, rutyna, witamina C, naryngina, pektyny, rezweratrol i inne) , a regularna ich konsumpcja może okazać się smacznym i skutecznym sposobem na zapobieganie chorobom górnych dróg oddechowych. 

Podsumowanie

Jeśli do tej pory uważałeś, że owoce są niewiele znaczącym dodatkiem smakowym do diety, to warto byś zmienił zdanie. Regularna konsumpcja owoców niesie za sobą wiele korzyści, które przekładać się mogą na kondycję psychofizyczną, zdolności wysiłkowe, regenerację i estetykę sylwetki.