Spore zainteresowanie budzą także flawonoidy zawarte w owcach i ich wpływ na wiele reakcji metabolicznych zachodzących w organizmie.
Wstępne badania naukowców z Katedry Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Tor Vergata (Rizza i wsp.) odkryła, że hesperetyna obecna w owocach pod postacią swojego glikozydu wpływa na aktywność śródbłonkowej syntazy tlenku azotu i powoduje rozszerzenie światła naczyń krwionośnych. Na podstawie tych informacji można przypuszczać, że umieszczenie w posiłku przedtreningowym pokarmów będących obfitym źródłem tego flawonoidu może być korzystne z punktu widzenia produkcji tlenku azotu w czasie wykonywania ćwiczeń. Podobnie też słuszne może być stosowanie suplementów diety zawierających hesperydynę (glikozyd hesperetyny).
Kolejny raz okazuje się, że żywność pochodzenia roślinnego taka jak owoce, często niedoceniana i sprowadzana przez sportowców jedynie do źródła cukrów i witamin, może być źródłem cennych, bioaktywnych związków pożądanych z punktu widzenia naturalnego wspomagania rozwoju zdolności wysiłkowych.
Citrus polyphenol hesperidin stimulates production of nitric oxide in endothelial cells while improving endothelial function and reducing inflammatory markers in patients with metabolic syndrome. Rizza S, Muniyappa R, Iantorno M, Kim JA, Chen H, Pullikotil P, Senese N, Tesauro M, Lauro D, Cardillo C, Quon MJ.