Chcesz schudnąć szybciej? Pij kawę!

Kawa pomaga spalić tłuszcz! I to nie jest kolejny slogan reklamowy nowego produkty, a fakt potwierdzony naukowo. Regularna konsumpcja kawy daje podobne efekty odchudzające co przyjmowanie drogich suplementów. Jak to możliwe, że popularna używka nie tylko pobudza, ale działa jak spalacz tłuszczu?

Przeczytaj koniecznie:

Czy kawa jest zdrowa?

Po pierwsze kofeina

Kawa jak wiadomo jest znakomitym źródłem szybko działającej kofeiny. Alkaloid ten jak sie okazuje posiada nie tylko właściwości pobudzające, ale także działa termogennie, czyli zwiększa produkcję ciepła. W efekcie dochodzi do nasilonego spalania kwasów tłuszczowych. Poza tym sam fakt, że kofeina działa aktywizująco sprawia, że więcej się ruszamy, możemy dłużej trenować i tym samym spalać więcej kalorii. Filiżanka kawy wypita przed treningiem to znakomity sposób by podnieść intensywności i skuteczność wysiłku.

Po drugie polifenole

Sama kofeina ma pewne wady, okazuje się bowiem że może przejściowo zmniejszać wrażliwość insulinową co w kontekście pracy nad estetyką sylwetki jest zdecydowanie niepożądane. Kawa dostarcza jednak potężnej dawki polifenoli, które z jednej strony znoszą opisany powyżej niekorzystne działanie kofeiny, a z drugiej same nasilają uwalnianie i spalanie tłuszczu zapasowego oraz hamują jego odkładanie. Poza tym polifenole zawarte w ziarnach kawy zmniejszać mogą także wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego.

Wyniki badań

Przeprowadzone do tej pory badania wykazują, że spożycie kofeiny może zwiększyć przemianę materii o około 3 – 11%, co skutkuje zwiększonym spalaniem tłuszczu. Niestety literatura fachowa zwraca uwagę także na to, iż im bardziej jesteśmy zatłuszczeni tym wpływ kofeiny jest mniejszy. Badania naukowe potwierdzają także, iż spożycie kofeiny zwiększa także efektywność ćwiczeń fizycznych o około 11 – 12%. Tytuły publikacji zamieszczone są w bibliografii pod artykułem, osoby zainteresowane dowodami zachęcam do przejrzenia materiałów źródłowych.

Uwaga na dodatki

Warto wiedzieć, że odchudzające działanie kawy osłabić można używając dodatków takich jak mleko i… cukier. W przypadku pierwszego składnika problemem jest fakt, iż zawarta w nabiale kazeina może hamować wchłanianie związków fenolowych. W przypadku cukru sytuacja jest oczywista, jego dodatek poprzez wpływ na sekrecję insuliny hamować może w pewnym stopniu spalanie tłuszczu. Odchudzające właściwości kawy wzmocnić można natomiast dodając do naparu ostrych lub korzennych przypraw (pieprzu kajeńskiego, imbiru, kardamonu, cynamonu).

Podsumowanie

Do walorów kawy zaliczyć należy nie tylko niepowtarzalny smak i aromat oraz właściwości pobudzające, ale także fakt, iż przyspiesza spalanie tłuszczu. Filiżanka kawy wypita z rana lub przed treningiem to znakomity sposób na to by podkręcić metabolizm.

Źródła: • Koot P, Deurenberg P. Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. Ann Nutr Metab. 1995;39(3):135-42. • Hursel R, et al. The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis. Obes Rev. 2011 Jul;12(7):e573-81. • Bracco D, et al. Effects of caffeine on energy metabolism, heart rate, and methylxanthine metabolism in lean and obese women. Am J Physiol. 1995 Oct;269(4 Pt 1):E671-8. • Doherty M, Smith PM. Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta-analysis. Scand J Med Sci Sports. 2005 Apr;15(2):69-78. • Doherty M, Smith PM. Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Dec;14(6):626-46.