Bazylia wpływa na wydzielanie ważnego hormonu - insuliny

Bazylia to roślina z pochodząca z Indii, znana przede wszystkim ze względu na swoje zastosowanie kulinarne. Szczególnie ceniona jest w kuchni włoskiej i tajskiej. Bazylia to m.in. składnik Pesto- charakterystycznego, zielonego sosu pochodzącego z Genui. Jak się okazuje, roślina ta posiada też wiele innych ciekawych właściwości pro-zdrowotnych, szczególnie cennych dla osób aktywnych fizycznie i pracujących nad estetyką sylwetki.

Badania przeprowadzone na hodowlach komórkowych, a także próby wykonane na zwierzętach i nieliczne póki co – na ludziach, wykazały, że bazylia wykazuje potencjał hipoglikemizujący. Oznacza to, że może obniżać podwyższony poziom „cukru” we krwi, występujący zarówno po posiłku jak i mierzony rano na czczo. Innymi słowy można powiedzieć, że bazylia ma działanie „przeciwcukrzycowe”. Co to oznacza dla sportowców?

Wiele wskazuje na to, że substancje aktywne zawarte w tej przyprawie, wpływają na sekrecję insuliny przez komórki beta trzustki, a także poprawiają wrażliwość tkanek na jej działanie. Insulina to bardzo ważny hormon odgrywający bardzo ważną rolę w metabolizmie węglowodanów, aminokwasów i tłuszczy. Poprawa gospodarki insulinowej powoduje m.in. lepszy wychwyt składników odżywczych i kreatyny przez komórki mięśniowe, a także mniejsze ryzyko „otłuszczenia” przy spożywaniu nadprogramowych kalorii.

Nie po raz pierwszy okazuje się, że popularna przyprawa, ma do zaoferowania coś więcej niż tylko smak i aromat.

Prevention of insulin resistance by ingesting aqueous extract of Ocimum sanctum to fructose-fed rats. Reddy SS, Karuna R, Baskar R, Saralakumari D.

Extract of Ocimum canum lowers blood glucose and facilitates insulin release by isolated pancreatic beta-islet cells. Nyarko AK, Asare-Anane H, Ofosuhene M, Addy ME.

Ocimum sanctum leaf extracts stimulate insulin secretion from perfused pancreas, isolated islets and clonal pancreatic beta-cells. Hannan JM, Marenah L, Ali L, Rokeya B, Flatt PR, Abdel-Wahab YH.