Konsumpcja owoców i warzyw a ryzyko rozwoju chorób układu krążenia

O pozytywnych skutkach wynikających z regularnej konsumpcji owoców i warzyw mówi i pisze się wiele. Jedną z rzekomych korzyści wynikających z dbałości o to by produktów tych nie zabrakło w diecie ma być zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Warto się jednak zastanowić nad tym, czy zależność ta faktycznie posiada uzasadnienie w postaci wyników badań naukowych czy też jest jedynie daleko idąca spekulacją?

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Dlaczego spożycie owoców i warzyw jest takie ważne dla naszego zdrowia?

Nie ulega wątpliwości, że owoce i warzywa stanowią ważny element diety. Związane jest to z tym, iż dostarczają one pakietu składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa oczywiście o witaminach takich jak kwas askorbinowy (witamina C) czy kwas foliowy oraz pierwiastkach takich jak potas. Dodatkowo owoce i warzywa zawierają także niezliczoną ilość substancji nieodżywczych, wykazujących pozytywny wpływ na organizm, takich jak włókno pokarmowe, polifenole, karoteny, sterole, fosfolipidy i inne. Związki te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i stan mikroflory jelitowej (błonnik), a także wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe (polifenole, karoteny). Dzięki zawartości wspomnianych składników warzywa i owoce mogą wpływać m.in. na kondycję układu krążenia. Czy jednak owy wpływ jest na tyle silny, że może okazać się istotny w profilaktyce chorób układu krążenia? Żeby odpowiedzieć na to pytanie warto zapoznać się z wynikami badań naukowych.

Dane naukowe

Dość ciekawych informacji na temat wpływu spożycia owoców i warzyw na ryzyk rozwoju chorób układu krążenia dostarczają wnioski zespołu badaczy pod kierownictwem dr Hartley’a, którzy przeprowadzili przegląd systematyczny wyników badań dotyczących powyższej zależności. Analiza obejmowała dziesięć projektów badawczych z randomizacją, trwających od 3 do 12 miesięcy, obejmując tym samym łącznie ponad 1700 osób. Oczywiście ze względu na czas trwania badań nie było możliwe ocenienie wpływu konsumpcji owoców i warzyw na częstotliwość występowania chorób układu krążenia, więc punktami odniesienia były przyjęte wskaźniki ryzyka obejmujące lipidogram i pomiar ciśnienia tętniczego. Co się okazało? Badacze zaobserwowali pozytywny wpływ zwiększonego spożycia warzyw i owoców na poziom „złego” cholesterolu, czyli – lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Dodatkowo zanotowano także spadek ciśnienia tętniczego krwi.

Badania interwencyjne, choć ogólnie wydają się bardziej przydatne w określaniu przyczynowo-skutkowych zależności, mają pewne ograniczenia jeśli chodzi o weryfikację wpływu czynników w odniesieniu do konsekwencji długofalowych. Projekty tego typu ograniczone są bowiem w czasie. Warto więc zwrócić uwagę na wyniki badań obserwacyjnych. W odniesieniu do poruszanego zagadnienia dość interesujące okazują się wnioski z badania o nazwie „Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study”. Projekt ów objął łącznie ponad 71 tysięcy zdrowych kobiet i ponad 42 tysiące zdrowych mężczyzn i trwał ponad 20 lat.  Autorzy zaobserwowali, iż częstotliwość występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych skorelowana jest z ilością  porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia. Wyraźnie rzadziej tego typu incydenty występowały u osób jedzących minimum pięć porcji warzyw i owoców dziennie, co w przybliżeniu dawało około 400g tych pokarmów w skali dobowej.  Wyniki tego badania nie są odosobnione. Do podobnych wniosków skłaniają dane z projektów takich jak „INTERHEART China” czy „EPIC”.

Podsumowanie

Dostępna literatura wskazuje, iż regularne spożywanie warzyw i owoców stanowić może ważny element profilaktyki rozwoju chorób układu krążenia. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby borykające się z obciążeniami rodzinnymi, genetycznymi, a także palące papierosy, stosujące doping hormonalny i prowadzące stresogenny tryb życia.