Pieprz na zdrowie!

Historia używania popularnego dziś pieprzu jako przyprawy sięga 2000 roku przed naszą erą. Przyprawę tą kiedyś ceniono na tyle, że stanowiła walutę za pomocą której realizowana rozmaite transakcje. Czasy te jednak bezpowrotnie minęły i dziś gdyby ktokolwiek wpadł na pomysł by płatności regulować za jego pomocą, szybko odesłany by został tam gdzie „pieprz rośnie”.

To pospolicie używane w kuchni ziele posiada jednak wiele ciekawych właściwości, które warte są szerszego omówienia.

Jeśli zerkasz czasem na składy rozmaitych suplementów, to zauważyłeś zapewne, że do wielu dodawany jest „ekstrakt z pieprzu czarnego”. Dotyczy to przede wszystkim termogeników, ale także preparatów witaminowo-mineralnych i wielu innych. Piperyna zawarta w pieprzu ma ciekawą właściwość, dzięki której wpływa na wchłanianie i metabolizm wielu substancji spożywanych z pokarmem. Za pomocą dodatku tego alkaloidu do suplementu można zwiększyć biodostępność związków takich jak witaminy z grupy B czy przeciwutleniaczy takich jak kurkumina.

Piperyna zawarta w pieprzu wykazuje również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chronić może przed degeneracyjną aktywnością wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu.  Na szczególną uwagę zasługuje także jej termogeniczny potencjał. Co prawda brak jest badań przeprowadzonych na ludziach, jednak te z udziałem zwierząt wykazały, że alkaloid ten nasila spalanie kwasów tłuszczowych w procesach energetycznych i zwiększa wydatkowanie energii. Naukowcy zaobserwowali także, że piperyna ma delikatne działanie antydepresyjne wynikające ze zwiększenia produkcji beta-endorfin i serotoniny.

Jak więc widać pieprz i ekstrakty z tej popularnej przyprawy posiadają wiele cennych właściwości. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nadużywanie pieprzu może wywołać działania niepożądane.  Piperyna i podobne jej związki mogą działać drażniąco na śluzówkę przewodu pokarmowego. W pieprzy zawarty jest także saflor – związek, któremu przypisuje się kancerogenne właściwości. Rakotwórcze działanie safloru potwierdzone zostało jednak tylko w wypadku szczurów, a sam pieprz nie jest jego jedynym źródłem (znaleźć go można również w cynamonie, gałce muszkatołowej, bazylii).