Wysokie dawki kwasu askorbinowego obniżają  ciśnienie

Kwas askorbinowy, czyli witamina C znana jest wszystkim jako niezbędny składnik diety. Wiele się mówi o jej właściwościach antyoksydacyjnych, a w postaci suplementów często polecana jest jako środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że związek ten ma jeszcze kilka innych ciekawych właściwości. Okazuje się, że duże dawki kwasu askorbinowego mogą obniżać podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Skala efektu jest zdecydowanie godna odnotowania!

Przeczytaj koniecznie:

Witamina C obniża poziom hormonu stresu – kortyzolu

Nadciśnienie - „cichy zabójca”

Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących chorób układu krążenia. Przez wiele lat, niekiedy osoby nim dotknięte nie zdają sobie sprawy z istnienia problemu. W przypadku zaniedbania sytuacji zdrowotnej i braku odpowiednich działań ukierunkowanych na obniżenie podwyższonego ciśnienia, z biegiem czasu dochodzi do nieodwracalnych zmian w naczyniach krwionośnych i w ważnych narządach, a przede wszystkim w sercu, mózgu i nerkach. Nadciśnienie jest także jednym z ważniejszych czynników przyczyniających się do rozwoju zmian miażdżycowych.

Kiedy mówimy, że ciśnienie jest zbyt wysokie?

Ciśnienie tętnicze krwi uważa się za podwyższone, gdy osiąga wartości powyżej 140/90 mmHg. Jeśli pułapy są istotnie wyższe, problem zazwyczaj wymaga wdrożenia leczenia farmakologicznego, jeżeli jednak choroba nie jest w stadium zaawansowanym często wystarcza zmiana trybu życia obejmująca modyfikacje diety i aktywności fizycznej, oraz - obniżenie nadmiernej masy ciała (o ile ta jest zbyt duża). Oprócz zabiegów żywieniowych i treningowych duże znaczenie może mieć też właściwie dobrana suplementacja, która – jak pokazują badania - przyczynić się w sposób wyraźny do poprawy wskaźników ciśnienia tętniczego krwi, niekiedy już w stosunkowo krótkim czasie. Niedocenianą i skuteczną metodą na obniżenie ciśnienia może być suplementacja witaminą C.

Witamina C a nadciśnienie – badania naukowe

W kontekście omawianego tematu, interesujące okazują się eksperymenty przeprowadzone przez naukowców z Boston University School of Medicine. W podwójnie zaślepionym badaniu wzięło udział 45 ochotników ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym krwi. Wśród uczestników byli również palacze, wykluczone natomiast zostały osoby z cukrzycą oraz z chorobą wieńcową. Wszyscy przyjmujący leki na nadciśnienie przerwali ich stosowanie na czas trwania studium. Ochotnicy zostali podzieleni na grupy otrzymujące bądź to kwas askorbinowy bądź placebo. Co się okazało?

Wyniki badania

Autorzy eksperymentu zaobserwowali, że chociaż jednorazowe, duże dawki witaminy C (2g), nie miały istotnego wpływu na ciśnienie krwi, to w dłuższej perspektywie czasowej dawki mniejsze, bo wynoszące 500mg witaminy C dziennie, powodowały istotny spadek ciśnienia średnio o 9%. Został odnotowany jednak dopiero około miesiąc po rozpoczęciu suplementacji. Dokładny mechanizm działania kwasu askorbinowego nie został do końca poznany. Wcześniejsze eksperymenty wykazały, że witamina C wpływa na aktywność tlenku azotu – indywiduum chemicznego rozszerzającego światło naczyń. Istnieją przypuszczenia, że kwas askorbinowy zmniejsza produkcje czynników dezaktywujących tlenek azotu.

Wnioski

Dawka witaminy C wynosząca około 500mg na dobę, w dłuższej perspektywie czasowej może sprzyjać obniżeniu podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi. Taką ilość kwasu askorbinowego można dostarczyć z diety, przy odpowiednio wysokim spożyciu warzyw i owoców w nią zasobnych. Suplementacja jednak także jest dobrym rozwiązaniem.