Ryż parboiled okiem dietetyka

Ryż parboiled stanowi dziś integralny element diety wielu osób. Jest najczęściej kupowany, ponieważ trudno jest go rozgotować i przez to również się nie skleja. W praktyce jednak, ryż parboiled ma kilka innych zalet, z których mało kto zdaje sobie sprawę, podobnie też jak mało kto w ogóle wie czym ta wersja ryżu różni się od innych jego postaci. W niniejszym artykule poświecę wiec tym aspektom trochę uwagi.

Przeczytaj koniecznie:

Znudził Ci się zwykły ryż? Spróbuj ryżu basmati

Ryż "paraboliczny" od podszewki

Wbrew obiegowym przekonaniom nazwa "parboiled" nie pochodzi od "paraboli", a ma zgoła inną genezę. Ryż parboiled to taki, który został poddany obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod ciśnieniem. W efekcie tego procesu finalnie produkt nabywa inne właściwości fizyczne i inną wartość odżywczą. Po pierwsze, ryż parboiled nie skleja się jak jak konwencjonalne wersje białego ryżu i nie pęcznieje (czyli nie zmienia istotnie swojej objętości) – czy te właściwości należy uznać za uniwersalne zalety? Być może nie, ale większości konsumentów odpowiadają. Po drugie – i tutaj niezmiernie istotna kwestia – specjalny sposób obróbki pozwala zachować wyższą wartość odżywczą ryżu parboiled w porównaniu do zwykłego ryżu białego. Związane jest to z tym, iż dzięki zastosowaniu pary wodnej pod ciśnieniem dochodzi do przemieszczania się części składników odżywczych z okrywy ziarna do wnętrza.

Wartość odżywcza ryżu parboiled

Jeśli chodzi o wartość energetyczną, to w przypadku ryżu parboiled jak i zwykłego ryżu białego jest ona podobna i wynosi około 370kcal na 100g (mówimy o stanie przed ugotowaniem). Podobnie wygląda sytuacja w kwestii zawartości węglowodanów (ok 80g) i tłuszczu (ok. 1g). Różnice pojawiają się gdy zagłebimy się w szczegóły. Pierwsze rozbieżności zauważymy patrząc na zawartość witamin. Okazuje się, że ryż parboiled ma trzykrotnie więcej tiaminy i niacyny i pirydoksyny niż jego niepoddany działaniu pary wodnej odpowiednik. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku składników mineralnych: dwukrotnie wyższa zawartość wapnia, o połowę większa dawka potasu i selenu to kolejne walory ryżu parboiled. Dobre  różnice można dostrzec także w przypadku białka (8 VS 7g) i błonnika (2 VS 1g), ale tutaj trudno mówić o spektakularnej przewadze, choć dla pełnego obrazu warto o niej wspomnieć.

Wnioski

Jak widać, ryż parboiled ma pewne walory, którymi przewyższa niepoddane działaniu pary wodnej wersje białego ryżu. Oprócz trochę innych właściwości fizycznych, które sprawiają, że trudniej go rozgotować za szczególną zaletę uznać należy wyższą wartość odżywczą wynikająca z większej koncentracji witamin z grupy B i niektórych składników mineralnych.