Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy pierś z kurczaka z ryżem to obowiązkowa pozycja w diecie ukierunkowanej na przyrost masy ciała?

Jeśli przeglądałeś już „modelowe” diety sportowe albo też sam zabierałeś się za układanie własnej, bardzo prawdopodobne, że w Twojej świadomości zakorzeniło się przekonanie, że idealnym posiłkiem w diecie ukierunkowanej na przyrost masy ciała jest gotowana pierś z kurczaka z ryżem. I tak oto wiele osób na podobnej zasadzie i w podobnym przeświadczeniu powiela schemat w przekonaniu, że podążają jedyną słuszną drogą. Czy tak jest w istocie?

Choć filet z kurczaka to znakomite źródło białka, a ryż to dobre źródło złożonych węglowodanów, to nie ma obowiązku wmuszania w siebie posiłku składającego się akurat z tych dwóch produktów żywnościowych. Zwłaszcza w tzw. czystej formie, bez dodatków sosów, warzyw, przypraw.

Jeśli masz problem z budowaniem, masy musisz jeść kalorycznie i smacznie

Gotowana pierś z kurczaka z ryżem nie każdemu smakuje, a poza tym trudno dostarczyć odpowiedniej liczby kalorii z tak skomponowanego posiłku. Torebka ryżu to około 350 kcal, 100 g piersi z kurczaka – około 80 – 90 kcal. Ile kalorii jesteś w stanie dostarczyć z takiego posiłku za jednym razem? Bo jeśli należysz do osób z szybką przemianą materii, a do tego jesteś aktywny fizycznie, najprawdopodobniej potrzebujesz łącznie około 3500 – 4500 kcal w ciągu dnia.

Co więc jeść?

Jeśli kurczak z ryżem Ci smakuje, to jedz go do woli, żeby podbić kaloryczność posiłku, dodaj do niego tłuszczu. Może być np. oliwa z oliwek. Możesz polać nią ryż, a najlepiej – zrobić z jej udziałem sałatkę. Jeśli natomiast nie przepadasz za ryżem czy suchą piersią, to nie ma powodu, aby odmawiać sobie ziemniaków, kaszy czy nawet makaronu. Podobnie udziec z kurczaka, tłusta ryba, karkówka lub stek będą opcją przynajmniej równie korzystną, jak nudny filet z kurczaka. Przy okazji natomiast – bardziej kaloryczną.

Wiedz, że nawet najlepsze danie czy to pod względem odżywczym, czy smakowym może stracić swoje „właściwości”, jeśli powielane jest w niezmienionej formie przez długi czas. Nie bój się zmian i eksperymentów, nie trwaj bezustannie przy tym samym menu. Pamiętaj, że nuda spowolnić może postęp i odebrać motywację.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.