Dlaczego warto planować swoje posiłki z wyprzedzeniem?

Bardzo często menu komponowane bywa na zasadzie impulsów i zachcianek typowych dla danego momentu. Takie zachowania obserwowane są pośród osób aktywnych i dbających o zdrowe odżywianie. Tymczasem, warto wiedzieć, że poleganie wyłącznie na przypadkowych i chwilowych preferencjach kulinarnych posiada wiele wad, szczególnie zdawać sobie winny z tego sprawę osoby pragnące poprawić estetykę sylwetki. Oto najważniejsze powody, dla których warto z odpowiednim wyprzedzeniem zaplanować swój jadłospis:

Przeczytaj koniecznie:

Gdy nie ma czasu na „dietę”

Większa kontrola nad jakością i ilością spożywanego jedzenia

Istotnym walorem wynikającym z planowania menu jest fakt, iż można w ten prosty sposób zwiększyć kontrolę nad jakością i ilością spożywanego jedzenia, co jest niezbędnym elementem w przypadku strategii ukierunkowanych na osiągnięcie konkretnego celu, takiego jak redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej czy budowa masy mięśniowej. Przypadkowość posiłków i produktów żywieniowych, zwiększa ryzyko nieplanowanych nadwyżek czy deficytów energetycznych oraz odżywczych, co niestety zazwyczaj dość niekorzystnie odbija się na efektywności i zmniejsza szanse na uzyskanie zadowalających rezultatów – zwłaszcza pośród osób rozpoczynających swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Pomocnym narzędziem, ułatwiającym planowanie menu oraz przeliczanie wartości odżywczych oraz energetycznych jest dziennik posiłków, dostępny bez dodatkowych opłat na portalu PoTreningu.pl.

Oszczędność pieniędzy

Choć może się wydać banalnym powodem do przykładania większej uwagi do planowania menu, to jednak jest to aspekt niezwykle istotny. Planowanie posiłków, a także z nim związana dobra organizacja zakupów pozwalają w sposób istotny zapanować nad budżetem i ograniczyć ilość pieniędzy wydawanych na produkty żywnościowy. Przemyślana strategia minimalizuje ryzyko kupowania pod wpływem impulsów jedzenia i przekąsek poza domem, pomaga ograniczać ilość marnowanego i wyrzucanego do kosza jedzenia. Dobry plan żywieniowy powinien uwzględniać produkty sezonowe, a także te występujące w korzystnych cenach, dzięki temu oszczędności będą jeszcze większe.

Oszczędność czasu

Wiele osób narzeka, iż nie jest w stanie zdrowo się odżywiać, ze względu na chroniczny brak czasu. Wbrew pozorom, poświęcenie odrobiny uwagi na stworzenie planu żywieniowego na kilka dni na przód pomaga ogarnąć kwestie związane ze zdrowym jedzeniem, bez ryzyka zbędnego marnotrawienia cennego czasu. Osoby posiadające małą ilość czasu powinny wybrać dla siebie optymalną ilość posiłków – nie za dużą, by kwestie organizacyjne nie okazały się być czasochłonne, np. 3-4; a także postawić na dania o prostych recepturach, nie wymagające skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Niektóre posiłki mogą się powtarzać, dzięki temu za jednym zamachem można przygotować potrawę na dwa dni. Z kolei brak przemyślanej i dopasowanej do możliwości strategii, sprawia że prędzej czy później kwestie związane ze zdrowym odżywianiem wymkną się spod kontroli, zwracając uwagę ku niskojakościowym produktom żywnościowym.

Podsumowanie

Planowanie jadłospisu to podstawowa czynność, na którą szczególny nacisk kłaść powinny osoby rozpoczynające przygodę z zdrowym odżywianiem. Dzięki temu łatwiej będzie nam odzyskać kontrolę nad jakością jak i ilością spożywanego jedzenia, a także zaoszczędzić trochę pieniędzy i czasu. Warto także pamiętać, iż z dobrym planem zdecydowanie łatwiej będzie poprawić estetykę sylwetki. Chaotyczne i przypadkowe jadłospisy rzadko kiedy w takich sytuacjach się sprawdzają.