Czy można ponownie zamrażać rozmrożone produkty?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy możecie ponownie zamrozić produkt spożywczy, który był już wcześniej zamrożony? Panuje powszechne przekonanie, że nie należy tego robić. Okazuje się jednak, że jest inaczej. Zależy to od tego , w jaki sposób rozmrozimy żywność.

Przeczytaj koniecznie:

Jak przechowywać owoce i warzywa by wydłużyć ich zdatność do spożycia

Każde surowe lub ugotowane jedzenie może być rozmrożone i ponownie zamrożone, pod warunkiem, że wykonamy tą czynność prawidłowo.

Możemy wyróżnić trzy bezpieczne metody rozmrażania żywności:

  •    w lodówce
  •    pod zimną wodą
  •    w mikrofalówce

Nie należy rozmrażać mięsa, drobiu, ryb, owoców morza poprzez umieszczanie ich na ladzie w temperaturze pokojowej lub wkładanie ich pod ciepłą bieżącą wodę. Powinniśmy rozmrażać te produkty poprzez umieszczanie ich w lodówce.

Bakterie lubią ciepło i mogą namnażać się bardzo mocno w temperaturze pokojowej. Z tego powodu zostawienie mięsa na ladzie lub wkładanie go pod ciepłą wodę, nie jest dobrym pomysłem.

Jeśli rozmrażamy mięso lub rybę w mikrofalówce bądź w zimnej wodzie, nie powinniśmy go ponownie zamrażać ani wkładać do lodówki. Mięso rozmrożone w taki sposób powinno zostać od razu ugotowane. Przetrzymywanie tak rozmrożonego mięsa w lodówce może doprowadzić do jego zepsucia.

Bezpiecznie możemy rozmrażać i zamrażać owoce, warzywa, pieczywo, ciasta oraz żywność przetworzoną. Proces ten może jednak wpływać na ich teksturę, smak i barwę. Często produkty po zamrażaniu i rozmrażaniu stają się bardziej suche, papkowate i mniej apetyczne.

Podsumowując, nieprawdą jest, że nie można zamrozić żywności, która została uprzednio rozmrożona. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że proces ten może wpływać na atrakcyjność jedzenia, jego smak, barwę i teksturę. Pamiętajmy o tym, aby rozmrażać produkty we właściwy sposób.