Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Biopeptydy w żywności – kwestia biodostępności

Biopeptydy w żywności – kwestia biodostępności

Tadeusz Sowiński

To już czwarta część cyklu artykułów traktujących o ciekawych właściwościach bioaktywnych peptydów powstających w naszym przewodzie pokarmowym z białek zawartych w żywności. Po omówieniu ich ciekawego potencjału, przyszła pora na zwrócenie uwagi na jeden, niezwykle ważny szczegół, a mianowicie – biodostępność. Otóż należy sobie zadać pytanie, czy bioaktywne peptydy żywności mogą faktycznie przekraczać barierę jelitową i dostawać się do wnętrza naszego organizmu, a jeśli tak – to jak to się dzieje?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Przekroczenie progu bariery jelitowej

O przepuszczalności jelitowej mówi się i pisze w ostatnich czasach w dość specyficznym kontekście wskazując, że jeśli jest ona zaburzona to do organizmu dostają się wielkocząsteczkowe związki powodujące nieprawidłowe reakcje ze strony układu immunologicznego. Cóż, cała koncepcja jest bardzo ciekawa, ale dość stronnicza. Przez barierę jelitową dostawać się też mogą do naszego organizmu związki, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, jak choćby niektóre biopeptydy uwalniane z białka jaja kurzego, mające działanie obniżające nadciśnienie.

Mechanizmy wchłaniania

Biopeptydy ulegają wchłanianiu z udziałem różnych mechanizmów. W komórkach nabłonka jelit obecne są specjalne, protonozależne nośniki zwane PepT1, które mogą przenosić króciutkie peptydy do miejsca gdzie ulegają one… no właśnie – trawieniu do pojedynczych aminokwasów. Niektóre z wspomnianych peptydów jednak są oporne na działanie występujących tam enzymów i te za pomocą wspomnianego nośnika PepT1 transportowane są do krążenia.

Niektóre biopeptydy wykazują zdolność do przedzierania się przez barierę jelitową tworzoną przez białka membranowe sąsiadujących enterocytów. Wiele zależy od integralności tejże bariery, która jednak niekiedy w okresie poposiłkowym nawet u osób zdrowych może ulegać lekkiemu poluzowaniu, co wbrew sugerowanym ostatnio koncepcjom nie musi być zawsze powodem do niepokoju.

Ostatnio opisuje się też inny mechanizm wchłaniania peptydów zwany transcytozą, czyli transportem danej substancji poprzez cytoplazmę. Aspektu tego nie będę jednak opisywał, bo jest on dość skomplikowany.

Podsumowanie

Jak widać pomimo, iż biopeptydy nie są cząstkami elementarnymi białek, to mogą ulegać wchłanianiu z przewodu pokarmowego, by następnie wywierać efekt fizjologiczny. Nie dotyczy to wszystkich peptydów i wszelkich okoliczności. Zagadnienie to opisywane jest coraz szerzej w literaturze, a  osoby nim zainteresowane odsyłam do poniższych publikacji:

http://pakacademicsearch.com/pdf-files/bio/123/223-250%20volume%2015%20issue%204,2011.pdf

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2011.563395

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Poprzednia strona 2 / 2