Drób czy wieprzowina?

Drób czy chuda wieprzowina? Pomimo pewnych kontrowersji związanych z hodowlą drobiu, to właśnie ten rodzaj mięsa często przedstawiany bywa jako bardziej wskazany składnik zdrowej diety. Mięso wieprzowe uznawane bywa natomiast za co najwyżej okazjonalny element menu. Tak przynajmniej sugerują oficjalne zalecenia. Warto jednak zastanowić się, czy kierując się wartością odżywczą faktycznie drób wypada lepiej?

Przeczytaj koniecznie:

Czy aby budować masę mięśniową koniecznie trzeba jeść mięso?

 

Wartość wieprzowiny – obiegowe przekonania

Wieprzowina często bywa uznawana za „mięso drugiej kategorii”, opisuje się ją jako zdecydowanie gorszą alternatywę dla drobiu czy wołowiny. Tendencja ta wynika z nie zawsze słusznych przekonań dotyczących tego mięsa, które mówią iż:

  • zawiera mniej wartościowe białko,
  • nie jest dobra dla rozwoju muskulatury,
  • jest zbyt tłusta i zbyt zasobna w kwasy tłuszczowe nasycone,
  • jest ciężkostrawna,
  • powoduje miażdżycę,
  • powoduje choroby nowotworowe przewodu pokarmowego,
  • nie dostarcza żadnych cennych składników.

Małe sprostowanie

Należy podkreślić, że powyższe przekonania są raczej nieuzasadnione lub też dotyczą co najwyżej wybranych elementów tuszy wieprzowej, poddanych niewłaściwej obróbce (np. przypalona na grillu karkówka poprzerastana tkanką łączną faktycznie będzie ciężkostrawna i będzie zawierać mniej wartościowe białko). Wieprzowina ma tymczasem wiele zalet, zanim zostaną one omówione warto pochylić się nad najczęściej podnoszoną kwestią, a mianowicie – zawartością tłuszczu.

Nawet najchudsza wieprzowina jest bez wątpienia mięsem bardziej zasobnym w tłuszcz od wspomnianych przed chwilą elementów tuszy drobiowej. „Szynka odtłuszczona” (nazwa handlowa elementu tuszy wieprzowej dostępna dziś bez problemu w supermarketach) zawiera około 5 – 7% tłuszczu. Polędwica wieprzowa może okazać się niekiedy jeszcze chudsza, ale dalej swoją „chudością” nie dogania piersi z kurczaka czy indyka. Tyle, że fakt ten niekoniecznie musi być wadą, o czym więcej za chwilę.

Wieprzowe proteiny

Dodatkowo warto wiedzieć, iż mięso wieprzowe stanowi znakomite źródło protein (niektóre chude elementy tuszy zawierają go ponad 20g na 100g.). Wbrew niektórym opiniom białko obecne w wieprzowinie wartością odżywczą wcale nie odstaje od wołowiny czy drobiu. Jego zaletą jest wysoka zawartość aminokwasów egzogennych, w tym także BCAA, czyli aminokwasów rozgałęzionych.  Jest ich jednak trochę mniej niż w drobiu, bo o ile zawartość leucyny przekracza 1,6g, to zawartość izoleucyny i waliny wynosi po 1,1g.

Należy wspomnieć, że tym większa wartość odżywcza białka mięsa wieprzowego im mniejsza jest w nim zawartość tkanki łącznej. Nie oznacza to, że bardziej nią podzielone i poprzerastane elementy tuszy wieprzowej są niskojakościowe – zawierają one białka kolagenowe zasobne w aminokwasy, uczestniczące w odbudowie ścięgien i stawów takie jak prolina, hydroksyprolina czy glicyna.