Czy cytryna w herbacie szkodzi?

Na temat tego, których pokarmów nie należy ze sobą łączyć krąży wiele ciekawych teorii. W większości są to jednak twierdzenia niemające wsparcia w literaturze naukowej, choć są i takie, które mogą pochwalić się całkiem wiarygodnymi referencjami. Do której grupy zaliczyć należy przekonanie mówiące, że dodawanie cytryny do herbaty czyni z niej napój szkodliwy lub wręcz – trujący?

Przeczytaj koniecznie:

Zielona herbata, a wirus grypy. Ciekawa zależność

Obiegowe wyjaśnienie zagadki

Herbata sama w sobie, zwłaszcza chętnie pijana u nas – czarna, uznawana jest dziś raczej za napój o walorach prozdrowotnych (choć jeszcze kilkanaście lat temu przedstawiana bywała jako bezwartościowa używka). Związane jest to z obecnością bioaktywnych składników zaliczanych bądź to do katechin (herbaty: biała i zielona), bądź też teaflawin i tearubigin (herbaty fermentowane). Tym niemniej jednak w herbacie obecne są też substancje bardziej kontrowersyjne, m.in. związki osłabiające wchłanianie wielu ważnych składników pokarmowych, a także glin.

Glin sam w sobie nie jest pierwiastkiem toksycznym, ale w wyższych niż symboliczne dawkach okazuje się związkiem negatywnie wpływającym na nasz organizm.  Niestety glin posiada też zdolność do kumulowania się w naszych tkankach, co w skrajnych wypadkach powoduje m.in.:

  • zwapnienia w tkankach miękkich,
  • niedokrwistość,
  • zaburzenia neurologiczne.

Dodatkowo spekuluje się, że nadmiar glinu sprzyja rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

Warto pamiętać, że powyższe konsekwencje mogą wystąpić wtedy, gdy ekspozycja na działanie glinu jest spora. Czy więc herbata może dostarczać znaczące źródła tego pierwiastka? Otóż sytuacja jest złożona. Na szczęście pierwiastek ten w herbacianych naparach jest stosunkowo słabo przyswajalny przez nasz organizm, występuję bowiem w niemal niedostępnej dla nas formie. I w tym miejscu pojawia się tytułowe zagrożenie ze strony cytryny. Otóż zdaniem niektórych osób, dodanie cytrynowego soku do herbacianego naparu powoduje, że zawarty weń glin wchłania się niezwykle efektywnie, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia.

Cytryna a wchłanianie glinu

Owoce cytrusowe są źródłem kwasów organicznych, a sama cytryna zawiera ich naprawdę sporo, obecny jest w niej m.in. kwas cytrynowy.  Związek ten wykazuje zdolność do tworzenia kompleksów z glinem (w ten sposób powstaje cytrynianu glinu), które łatwo przenikają z suszu do naparu i bardzo dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Ten fakt uznawany jest za wadę. Dzięki obecności kwasu cytrynowego ekspozycja organizmu na działanie glinu ulega drastycznemu zwiększeniu, co może stanowić pewne zagrożenie zdrowotne – tak przynajmniej przekonują przeciwnicy łączenia herbaty i cytryny. Warto jednak zastanowić się – czy mają oni rację i czy faktycznie picie herbaty z cytryną powoduje istotny wzrost poziomu glinu w organizmie z wszystkimi, negatywnymi tego skutkami…