Anyż - właściwości

Anyż jest jedną z najstarszych przypraw, które wykorzystywane są od czasów starożytnych. Znajduje swoje zastosowanie w kuchni, ale też ma wiele właściwości, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Przeczytaj koniecznie:

Zioła i przyprawy w kuchni

Anyż, a inaczej Biedrzeniec wykazuje wiele właściwości, którymi może się poszczycić. Jego zioła oraz olejek aromatyczny, którego głównym składnikiem jest anetol. Znajdują wole zastosowań. Poza tym posiada on także białka, cukry oraz tłuszcze. Głównym składnikiem owoców jest trans-anetol, cis-anetol, etragol, aldehyd anyżowy, beta-kartofylen. Wśród związków obecnych w tej roślinie możemy także znaleźć wielocukry, flawonoidy, olej cholinę, kwasy organiczne, terpeny, kumaryny, kwercetynę i tymol. Związki mineralne, jakie znajdziemy w owocach to: bor, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, sód, potas oraz cynk.

 

Anyż i jego cenne właściwości lecznicze

Biedrzeniec w warunkach domowych często wykorzystywany jest przy okładach u osób z problemami skórnymi, szczególnie gdy mamy do czynienia z trądzikiem, bądź cerą tłustą. Systematyczne stosowanie anyżu doskonale radzi sobie z tym problemem.

Ponadto warto zauważyć, że łagodzi on objawy niestrawności, ale też zgagi. Substancje zawarte w owocach anyżu pobudzają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiają usuwanie gazów, działają rozkurczowo na cały układ trawienny. To jego bardzo mocna cecha, dlatego też często po niego sięgamy. W małym stopniu działa przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Ponadto anyż jest lekiem wykrztuśnym, na jego bazie, ale też z jego dodatkiem bardzo często robione są nalewki, miody, czy soki o działaniu prozdrowotnym.

Głównymi substancjami, które znajdziemy w anyżu i mają one właściwości lecznicze to:

olejki eteryczne, flawonoidy, które są naturalnymi, roślinnymi substancjami o silnym działaniu antyoksydacyjnym, proteiny, sterole, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości oraz furanokumaryny, które również jak pozostałe znajdują wiele zastosowania w medycynie.

Mówi się, że anyż jest często stosowany i mile widziany wśród sportowców, ludzi dbających o sylwetkę, aktywnych. Dlaczego tak jest ? Sportowcy zawdzięczają anyżowi sposób, w jaki pobudza i rozgrzewa ich mięśnie.

 

Biedrzeniec i jego wykorzystanie w kuchni

Ze względu na jego wyjątkowy smak, ale też właściwości często wykorzystuje się go w przemyśle farmakologicznym np. w tabletkach, czy syropach na kaszel.

Swoje zastosowanie znalazł też u boku potraw mięsnych, rybnych, potraw warzywnych, mocno tłustych z racji swojego intensywnego działania poprawiającego trawienie.

Jak da się zauważyć, głównie wykorzystuje się go jako przyprawa do ciast, czy słodyczy, ale też dodatek do pieczywa żytniego.

Owoce anyżu przypominają delikatnie zapach kminku, choć są bardziej słodkawe. Można je dodać do już gotowej marchwi, kapusty czy buraków. Nadadzą im aromatycznego zapachu i posmaku.

Biedrzeńca znajdziemy również w wielu przyprawach – między innymi w tak często używanym curry.

 

Podsumowanie

Anyż dzięki swoim cennym właściwościom powinien być włączony w dietę ludzi dbających o siebie, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dieta to nie tylko dobór produktów, aktywność, ale też pomoc w utrzymaniu odporności naszego organizmu, poprawnego trawienia, czy chociażbym dostarczenia cennych witamin i minerałów produktów. A anyż w swoim składzie takowe zawiera. Także zalecam włączenie go do swojej codziennej diety, jako dodatek do tłustych dań, ale też jako składnik domowego syropu, a taki szczególnie teraz może nam się przydać.