Pigwa – na przeziębienie i nie tylko

Pigwa to owoc, który wyglądem przypomina duże jabłko lub gruszkę. W przeciwieństwie jednak do tych owoców pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo. Jest bowiem zbyt twarda i kwaśna. Koniecznie powinniśmy jednak sięgać po nią w okresie jesienno-zimowym. Owoc ten jest bowiem bogatym źródłem witaminy C, która skutecznie wzmacnia odporność organizmu.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to roślina ozdobna uprawiana bardzo często w sadach, ogródkach, parkach i działkach.

Pigwa pospolita pochodzi z Azji. Owoc ten jest uprawiany w Polsce.

Niekiedy pigwa mylona jest z pigwowcem japońskim. Jego owoce są mniejsze, twardsze i bardziej kwaśne niż owoce pigwy.

Pigwa może stanowić świetną alternatywę dla cytryny.

Wartości odżywcze pigwy

Pigwa dostarcza w 100 gramach około 57 kcal. 0,4g białka, 0,1g tłuszczów, 15,3g węglowodanów, z czego około 2g to błonnik.

Średniej wielkości owoc waży około 500g i dostarcza około 285 kilokalorii  (76g węglowodanów).

Pigwa spożywana jest jednak zazwyczaj w niewielkich ilościach, niestety w towarzystwie cukru. Przerabia się ją bowiem często na dżemy i powidła.

Co wartościowego znajduje się w owocach pigwy?

Pigwa zawiera wiele witamin, głównie witaminę C. Znajdziemy w niej jednak również witaminy z grupy B. Ponadto pigwa dostarcza niewielkich ilości wapnia, potasu, żelaza i magnezu.

Zawartość witamin i minerałów w 100g surowej pigwy.

Witaminy

Witamina C – 15,0 mg

Tiamina – 0,020 mg

Ryboflawina – 0,030 mg

Niacyna - 0,200 mg

Witamina B6  - 0,040 mg

Kwas foliowy -  3 µg

Witamina A – 40 IU

Minerały

Wapń – 11 mg

Żelazo - 0,70 mg

Magnez - 8 mg

Fosfor - 17 mg

Potas - 197 mg

Sód – 4 mg

Cynk - 0,04 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ponadto pigwa jest źródłem pektyn – rozpuszczalnego błonnika. Dzięki niemu z organizmu usuwane są toksyny i metale ciężkie.

Pigwa zawiera również garbniki, kwasy organiczne i olejek lotny.

Zastosowania pigwy

Jak wspomniałam wcześniej, pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania dżemów, galaretek, powideł.

Bardzo dobrze zastępuje cytrynę dodawaną do herbaty.

Owoce pigwy polecane są wraz z miodem w trakcie przeziębienia, przy suchym kaszlu czy grypie.

Poza wspomaganiem walki z infekcjami, owoce pigwy pomagają obniżyć poziom cukru i cholesterolu, a także pomagają w procesie regeneracji wątroby.

Warto sięgać również po napary z nasion pigwy lub macerat (olej z wyciągu roślinnego). Poleca się je w przypadku niestrawności, zgagi i refluksu.

Pestki pigwy mogą być również stosowane przez osoby, którym dokucza brak apetytu.

Pigwa znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Macerat znajduje zastosowanie w przypadku zmarszczek i hemoroidów. Napar z pigwy sprawdzi się z kolei w przypadku problemów z trądzikiem.

Owoce pigwy sprawdzają się również jako odświeżacz powietrza, gdyż bardzo dobrze pochłaniają zapachy.

Warto wiedzieć

Pigwa to owoc w niewielkim stopniu podatny na zanieczyszczenia środowiska. Ponadto pigwa to nasz rodzimy owoc. W przeciwieństwie więc do cytryn, nie musi być zerwana, gdy jest jeszcze niedojrzała i nie musi przebyć długiej drogi zanim trafi do naszego domu.

Pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, jednakże najczęściej sięgamy po nią po obróbce cieplnej. Jak wiadomo, w procesie tym niszczona jest ogromna ilość tej witaminy.

Coraz bardziej popularny staje się jednak sok z pigwy. Straty witamin i minerałów podczas wyciskania soku są minimalizowane. Warto więc sięgać po tę formę pigwy, jeśli zależy nam na tym, by skorzystać z jej cennych właściwości.

Podsumowując, pigwa to ciekawy owoc z wyglądu przypominający nieco jabłko lub gruszkę. Nie nadaje się do spożycia na surowo. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, jako naturalne wspomaganie odporności. To jednak nie jedyne jej zastosowanie.