Dlaczego warto jeść pstrąga?

Polacy nie jadają ryb często, dużo i chętnie. Statystycznie Polak zjada w ciągu roku 12kg ryb, podczas gdy Norweg zjada ich 46kg, a Portugalczyk 60kg. Polacy jeśli już sięgają po ryby są to najczęściej: mintaj, łosoś norweski, szprotki i makrela. Niedoceniony zostaje nasz polski pstrąg. Jest to ryba smaczna, delikatna i co ważne, łatwo dostępna.

Pstrąg – podstawowe informacje

Pod nazwą pstrąg kryje się kilka gatunków ryb drapieżnych z rodziny łososiowatych. Pstrągi to ryby słodkowodne. W Polsce występują pstrągi potokowe, pstrągi tęczowe oraz pstrągi źródlane.

W celach konsumpcyjnych najczęściej hodowany jest pstrąg tęczowy. Jest to ryba wymagająca czystej, dobrze dotlenionej, wartko płynącej wody. Z tego względu ryba ta klasyfikuje się wysoko pod kątem niskiego zanieczyszczenia mięsa substancjami chemicznymi, a także wysoką zawartością składników odżywczych.

W sklepach najczęściej kupić możemy pstrągi hodowlane.

Wartość odżywcza pstrąga tęczowego

Odpowiednio przygotowany pstrąg stanowi świetną alternatywę dla chudego mięsa w diecie.

Ma delikatne, chude mięso. Jest rybą niskokaloryczną. 100 g pstrąga tęczowego to około 160kcal, w tym pawie 19g białka i około 9g tłuszczu.

Pstrąg dostarcza najwięcej cennych kwasów Omega 3 wśród ryb słodkowodnych.

Dla porównania łosoś w 100g dostarcza 2860 mg EPA/DHA, makrela 1750 mg, śledź 1290mg, a pstrąg 2360mg. To wyjątkowo dużo jak na rybę słodkowodną. W innych znajdziemy tych kwasów tłuszczowych dużo mniej, na przykład w karpiu 160mg/100g, w okoniu 25mg/100g.

Pstrąg to ryba bogata w białko, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminę A, D, E, selen, wapń, magnez, żelazo i potas.

Sposób na pstrąga

Pstrąga przyrządzić można wykorzystując setki przepisów.

Najmniej kaloryczne i lekkostrawne są pstrągi pieczone, gotowane na parze oraz pieczone na grillu.

Ryba najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych ziół. Świetnie komponują się również warzywa takie jak papryka, cebula czy cukinia.

Pstrąga możemy również usmażyć. Należy jednak pamiętać, że wówczas zwiększy swoją kaloryczność.

Podsumowując, ryby powinniśmy spożywać minimum raz w tygodniu. Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, najlepiej wybierać tłuste ryby morskie lub właśnie pstrągi. Pstrąg tęczowy, który mimo tego że jest rybą słodkowodną, charakteryzuje się umiarkowaną wartością energetyczną i szczególnie wysoką zawartością kwasów omega 3, z tego powodu z pewnością zasługuje na częste spożycie.