Arjuna - właściwości kardioochronne

Wśród ogromu związków stosowanych powszechnie w Ajurwedzie, sporo z nich wyróżnia się w dość znaczny sposób swoimi właściwościami prozdrowotnymi, które pośrednio również mogą mieć wpływ na wyniki uzyskiwane przez nas w różnego rodzaju dyscyplinach sportowych. Jednym z nich jest kora z drzewa migdałecznika (Terminalia arjuna), powszechnie znana pod nazwą arjuna. Poza rejonami Azji jest dość mało popularna. Jednak wraz z innymi związkami, jak ashwagandha czy różeniec górski z czasem bez wątpienia zyska na popularności.

Charakterystyka

Kora z drzewa arjuny od tysięcy lat stosowana jest w medycynie Indyjskiej. Ze względu na swoje właściwości, nazywana jest "strażnikiem serca". Drzewo powszechnie rośnie w rejonach Indii, Sri Lanki i Birmy.

Skład arjuny zawiera różnego rodzaju związki, do których zaliczyć należy:

  • koenzym Q10
  • triterpeny (arjunetozydy, I, II, III, IV, arjunina, arjunetyna)
  • saponiny
  • antyutleniacze (flawonoidy, ajrunolon, leteilina)
  • kwas galusowy
  • fitosterol
  • oligomeryczna proantocyjanidyna
  • składniki mineralne (wapń, magnez, cynk, miedź) 

Właściwości

Arjuna posiada bardzo ciekawe właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz częstoskurcz serca. Zwiększa siłę skurczu serca, poprawiając jego wydolność. Powszechnie stosowana jest w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi i związanego z tym osłabienia serca. W związku z tym suplementacja nią sprawdza się nie tylko u osób chorych. Właściwość tę wykorzystać można w sportach wytrzymałościowych i siłowo-wytrzymałościowych. Poprawa sprawności pracy serca przekłada się na zwiększenie wytrzymałości i kondycji. Na przykład w sportach walki, crossfit czy w innym tym typie aktywności, gdzie istotna jest wzmożona praca układu sercowo-naczyniowego, a nawet nieznaczna poprawa kondycji jest w stanie zadecydować o zwycięstwie.

Z analiz eksperymentalnych i klinicznych badań wynika, że arjuna ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, hipolipidemiczne i przeciwmiażdżycowe. Wszystko to dzięki obecności w jej składzie triterpenów, glikozydów, β-sitosterol i flawonoidów.

W badaniu kohortowym, przeprowadzonym w 2012 roku przez naukowców z All India Institute of Medical Sciences, 108 pacjentów z dyslipidemią otrzymywało 5 g mielonej kory arjuna, przez okres 3 tygodni. Badanie zostało zakończone przez 87 pacjentów. Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu całkowitego cholesterolu, lipoprotein LDL, trójglicerydów, białka c-reaktywnego i poziomu glukozy we krwi. Wskaźnik lipoprotein HDL uległ podniesieniu. Obserwacja stanu wątroby i nerek nie wykazała negatywnych zmian w badaniu: ALT, AST, ALP, bilirubiny, mocznika, β-2-mikroglobuliny i markera NGAL. Uznano arjunę za bezpieczną i skuteczną w leczeniu dyslipidemii.

Badacze z University College of Medical Sciences sprawdzili wpływ suplementacji arjuną na pacjentów z zastoinową niewydolnością serca, zawałem mięśnia sercowego i kardiomiopatią niedokrwienną. Pacjentów podzielono na grupy. W grupie A zastosowano suplementację arjuną w ilości 500 mg przez okres 3 miesięcy. Stwierdzono znaczną poprawę frakcji wyrzutowej i masy lewej komory serca w badaniu echokardiografii. Długotrwałe badanie nie wykazało żadnych niekorzystnych zmian w parametrach wątroby, nerek oraz hematologicznych.

Podsumowanie 

Właściwości poprawiające pracę serca bez wątpienia mogą przełożyć się na wyniki w sporcie. Jednak do tego konieczna jest większa ilość badań. Bez wątpienia kora arjuna ma w sobie potencjał, który można umiejętnie wykorzystać w celu poprawy wydolności organizmu, przy braku negatywnych skutków suplementacji.