10 produktów wspomagających wrażliwość insulinową

Otyłość staje się dość mocno zauważalnym problemem, który w obecnych czasach stanowi wyzwanie dla medycyny. W wyniku patologicznego gromadzenia energii dochodzi do znacznego przekroczenia normy możliwości adaptacyjnych organizmu, co w konsekwencji powoduje wiele chorób nazywanych mianem cywilizacyjnych.

Nadmiaru tkanki tłuszczowej obciąża znacznie serce, prowadzi do degeneracji naczyń krwionośnych, cukrzycy, zaburzeń czynności wątroby, a czasem nawet nerek. Pomimo że otyłość sama w sobie nie jest chorobą śmiertelną, w konsekwencji może tego typu efekt wywołać, w związku z licznymi konsekwencjami obciążenia wielu narządów.

Główny hormon, który ma wiele wspólnego z tego typu stanem, to insulina. Jednak musimy pamiętać, że insulina sama w sobie nie powoduje otyłości, a dochodzi do niej w konsekwencji nieprawidłowo prowadzonej diety czy kierowanie się złymi nawykami żywieniowymi, jak i obciążeniem genetycznym. Zaznaczyć należy, że insulina wykazuje działanie dwojakie. Jako najbardziej anaboliczny hormon skutecznie wspomaga budowę masy mięśniowej, ale i jednocześnie może doprowadzić do znacznego pogorszenia sylwetki czy stanu zdrowia, ze względu choćby na nadmiar tkanki tłuszczowej, który będzie powodował insulinooporność.

Jak poprawić wrażliwość insulinową?

Zanim zaczniemy wspomagać się suplementami, których działanie ukierunkowane jest na wsparcie wrażliwości insulinowej, powinniśmy zainteresować się strategią żywieniową, której celem będzie przywrócenie homeostazy gospodarki cukrowej. Pamiętać należy, że organizm powinien mieć wytyczony pewien pułap kaloryczny, którego powinniśmy się trzymać, nie dopuszczając do efektu przejadania. Strategia ta pozwoli na kontrolowanie masy ciała, zapobiegając odkładaniu tkanki tłuszczowej. Chcąc ukierunkować nasze działania na budowę masy mięśniowej, powinniśmy skupić się na powolnym “łapaniu” kilogramów do 1kg na miesiąc, co skutecznie ogranicza odkładanie tłuszczu. Dobrym sposobem, który pozwala na utrzymanie poziomu wrażliwości tkanek na działanie insuliny podczas okresu budowania masy, jest wykorzystanie diety typu carb cycling.

Podczas redukcji tkanki tłuszczowej, gdzie poziom tłuszczu w ciele danego osobnika jest znaczny, zaleca się wykorzystanie diet bazujących na niskiej podaży węglowodanów, co ma na celu przywrócenie wrażliwości insulinowej. Skorzystać można z diety low carb, Kwaśniewskiego, a w przypadkach skrajnych, zastosowanie znajduje również faza uderzeniowa z diety Dukana.

Oprócz działań dietetycznych, ważnym aspektem jest utrzymanie niskiego poziomu tłuszczu w organizmie. Zazwyczaj ilością graniczną, która uniemożliwia zdobywanie masy dobrej jakości, jest około 15% body fat w przypadku mężczyzn. Oczywiście, jest to poziom tkanki tłuszczowej przyjęty umownie, a indywidualne predyspozycje będą warunkowały możliwości danej osoby. Im mniejszy poziom tkanki tłuszczowej posiadamy, tym organizm efektywniej wykorzystuje spożyte węglowodany, jednak im więcej tłuszczu, tym działanie to jest mniej wydolne i w konsekwencji gromadzimy jeszcze więcej energii.

Dochodząc do sedna tematu, co z suplementacją?

Otóż rynek produktów, które nie tylko dedykowane są sportowcom, a również diabetykom, borykającym się z wahaniami cukru w ciągu doby, oferuje dość bogatą paletę różnych substancji czynnych, których działanie jest nawet porównywalne do działania metforminy. Do wyboru mamy:

  • gymnema sylvestre - ekstrakt z rośliny skutecznie obniża poziom cukru we krwi, stabilizując wahania jego poziomu. Idealny podczas pierwszych etapów odchudzania, jako pomoc w przywróceniu funkcji metabolicznych; 
  • berberyna - substancja pochodząca m.in. z gorzknika kanadyjskiego, sprawdza się doskonale w walce z wahaniami cukru, w badaniach naukowych ilość 1500mg porównana została do działania leku metforminy;
  • morwa biała - reguluje tempo wchłaniania węglowodanów, przez co koncentracja glukozy we krwi jest niższa;
  • ALA - reguluje poziom glukozy, wspomaga jej efektywne wykorzystanie, poprzez usprawnienie procesów transportowych. Jej działanie skutecznie wspomaga gromadzenie glikogenu, przez co np. ładowanie podczas redukcji jest skuteczniej wykorzystane;
  • cynamon - główne działanie cynamonu polega na opóźnieniu wchłaniania węglowodanów z układu pokarmowego, przez co ilość glukozy w krwiobiegu jest dużo niższa; 
  • ocet jabłkowy - oprócz działania wspomagającego obniżenie poziomu cukru we krwi i uwrażliwienia tkanek na działanie insuliny, dodatkowo wspomaga funkcje żołądka, zakwaszając jego środowisko;
  • piperyna - działanie piperyny posiada szerokie spektrum wpływu na organizm człowieka. Wykazuje działanie wspomagające funkcje układu trawiennego, reguluje tempo przemian metabolicznych, obniża poziom cukru we krwi;
  • chrom - jego brak w organizmie związany głównie jest z nadmiernym apetytem, jak i ochotą na słodkie smaki. Jego uzupełnienie reguluje wahania poziomu cukru we krwi, co skutkuje ograniczeniem ochoty na podjadanie;
  • omega 3 - odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych z rodziny omega w diecie osoby starającej się zredukować znaczną część masy ciała, to podstawa, aby zachować zdrowie metaboliczne. Co więcej, kwasy tłuszczowe jak EPA i DHA przykładają się do znacznej poprawy wrażliwości tkanek na działanie insuliny;
  • gorzki melon - suplementacja tym produktem opiera się głównie na wykorzystaniu soku rośliny, która charakteryzuje się wsparciem w walce insulinooporności.

Podsumowanie

Wykorzystanie suplementacji wspomagającej metabolizm glukozy w ciele człowieka wydaje się być dobrym rozwiązaniem, które wspiera dobrą kondycję zdrowotną. Działanie produktów przyczynia się do zwiększenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny, co sprawia, że spożyta energia wykorzystywana jest w sposób efektywniejszy.