Na czym smażyć podczas diety?

Smażenie, czyli jedna z podstawowych i najczęściej stosowanych metody obróbki termicznej żywności, lubiane jest chyba przez każdego z nas. Problem jednak w tym, że nie każdy chce w ten sposób dostarczać dodatkowe kalorie z tłuszczów, na których musimy usmażyć dany rodzaj mięsa, rybę, jajka, ziemniaki czy różne inne warzywa. Często tłuszcze, na których smażymy, ulegają różnym reakcjom chemicznym w wyniku czego tworzą się niebezpieczne dla naszego zdrowia związki, jak np. utlenianie i powstawanie wolnych rodników.

Z tego też względu, tak bardzo ważne jest niekoniecznie to, aby wyeliminować smażenie z naszej diety, co niestety robi sporo osób, a obróbkę tę przeprowadzać należy w umiejętny sposób, na nośnikach, które przeznaczone są do zdrowego smażenia.

Wśród najczęściej stosowanych źródeł tłuszczów do smażenia wyróżnić warto:

  • olej kokosowy,
  • smalec,
  • masło klarowane, 
  • oliwę z oliwek,
  • olej rzepakowy.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że są inne możliwości usmażenia pysznego steka, omleta lub ryby, niekoniecznie dodając do nich tłuszcze. Z pomocą przychodzi tzw. Cooking Spray, czyli spray do smażenia, dzięki któremu jesteśmy w stanie usmażyć pyszny posiłek, bez udziału kalorycznego i niekoniecznie zdrowego tłuszczu. Zasada ich działania polega na zastosowaniu specjalnego dozownika i aerozolu, dzięki czemu możemy rozpylić nośnik na patelni w bardzo dokładny sposób unikając zwiększenia kalorii w posiłku.

Marka ALLNUTRITION ma w swojej ofercie tego typu produkty na bazie oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Idąc jednak za potrzebami swoich klientów, postanowiła wypuścić na rynek nowe produkty, takie jak Cooking Spray o smaku: 

  • masła,
  • chilli,
  • kokosa,
  • czosnku,
  • ziół.

Mając do wyboru taki asortyment smaków i aromatów, każdy bez wątpienia znajdzie coś dla siebie. Kupując jednak dany produkt, warto wiedzieć, jakie są jego właściwości i zalety, a zaliczyć do nich możemy:

  • produkt 100% wegański,
  • praktycznie brak kalorii w porcji (0,22 g tłuszczu),
  • bezglutenowy,
  • pyszny smak i nadający apetytu aromat,
  • duża ilość porcji (100),
  • produkt bardzo ekonomiczny,
  • zdrowa alternatywa dla tłuszczów do smażenia,
  • zastosowanie najlepszej jakości gazu pędnego powoduje ograniczenie awaryjności dozownika.

Dawkowanie ALLNUTRITION Cooking Spray

Opakowanie produktu o pojemności 250 ml zawiera 100 sugerowanych przez producenta porcji. Zaleca się rozpylenie na patelni produktu przez 1/4 sekundy z odległości 20 cm. Przed użyciem produkt należy wstrząsnąć. Pamiętać warto o tym, że nie wolno używać Cooking Spray na gorącą patelnię!!.

Z czym łączyć ALLNUTRITION Cooking Spray?

Produkt łączyć można w ciekawy sposób z naleśnikami białkowymi.

Sprawdza się również dobrze w celu podsmażenia gotowych posiłków

Może być dobrą alternatywą w sytuacji, gdy pieczemy pizzę i nie chcemy, aby ciasto przywierało do blachy.

Podsumowanie

Cooking spray jest produktem, który sprawdzi się w diecie każdego z nas. Mało jest osób, które nie lubią smażonych produktów, a dzięki braku kalorii i utlenionych kwasów tłuszczowych cieszyć możemy się zdrowymi produktami.