BCAA zwiększają poziom glutaminy we krwi

Intensywne, przedłużające się w czasie systematyczne trening fizyczne przyczyniać się mogą do obniżenia poziomu glutaminy w osoczu. Zależność ta jest obserwowana zwłaszcza w wypadku wyczynowych sportowców w czasie zawodów i wykańczających przygotowań w okresie przedstartowym kiedy aktywność fizyczna jest największa.

Obniżenie poziomu glutaminy w osoczu związane może być ze obniżeniem odporności immunologicznej, glutamina wpływa bowiem na tempo namnażania się komórek odpornościowych. Naukowcy (Bassit RA , Sawada LA , Bacurau RF , Navarro F , Costa Rosa LF) z Zakładu Fizjologii i Biofizyki Instytutu Nauk Biomedycznych Uniwersytetu w São Paulo postanowili przetestować wpływ suplemenatcji aminokwasami rozgałęzionymi na poziom glutaminy w osoczu w wypadku ciężko trenujących triathlonistów. Dwunastu zawodników miało przepłynąć 1.5 km, przejechać na rowerze 40 km i następnie przebiec 10 kolejnych kilometrów. Sześciu z nich otrzymało suplement zawierający BCAA przed startem, sześciu pozostałych - placebo. Po zawodach grupa placebo miała obniżony poziom glutaminy w osoczu o 22,8%, w grupie BCAA natomiast parametr ten nie uległ zmianie.

Powyższe dane sugeruję, że suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi oprócz wielu innych potwierdzonych naukowo zalet posiada także korzystny wpływ na poziom glutaminy we krwi. Z racji, iż przyjmowanie glutaminy drogą pokarmową wiąże się z „wyłapywaniem” znacznej części spożytego aminokwasu przez komórki nabłonkowe jelita, stosowanie suplementów zawierających leucynę, walinę i izoleucynę może stanowić ciekawą alternatywę dla preparatów glutaminowych.