Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

ALLNUTRITION - Cooking Spray

ALLNUTRITION - Cooking Spray
Smażenie to nasz ulubiony sposób obróbki termicznej. Niestety wraz z błędami i przyzwyczajeniami żywieniowymi w wielu rodzinach utrwaliło się przekonanie, iż jest ono niezdrowe i jednym z pierwszych kroków, jakie warto poczynić w zmianie nawyków żywieniowych jest jego eliminacja.

Jest w tym trochę prawdy i wynika ona przede wszystkim z tego, że w większość gospodarstw domowych stosuje się złe tłuszcze do smażenia. Dominują na naszej patelni takie produkty, jak:

  • olej słonecznikowy,
  • masło, (zwykłe)
  • olej z pestek winogron,
  • margaryna.

Zdecydowanie nie nadają się one do smażenia przede wszystkim z uwagi na ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 6, których w naszej diecie nie brakuje, a zaburzenie proporcji w stosunku do omega 3 jest jednym z podstawowych czynników problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach. Poza tym w wyniku tego typu smażenia powstaje utleniony cholesterol, który jest jednym z głównych czynników zaburzających naszą gospodarkę lipidową i prowadzącym do powstawania zmian miażdżycowych.

Z tego też względu firma Allnutrition dołączyła do swojego asortymentu suplementów "bezkaloryczny" olej do smażenia, który dostępny mamy w dwóch wariantach: oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego:

  • Allnutrition Cooking Spray Olive Oil 200 ml,
  • Allnutrition Cooking Spray Canola Oil 200 ml.

Właściwości Cooking Spray

  • bardzo ekonomiczny, zawiera aż 909 porcji w jednej puszcze,
  • zawiera tylko 0,2 g tłuszczu w jednej porcji,
  • idealny zamiennik popularnych form tłuszczu do smażenia i pieczenia,
  • niezwykle przydatny dla osób kontrolujących podaż kalorii w diecie (tylko 2 kcal w porcji)
  • zdrowa alternatywa dla popularnych tłuszczów smażalniczych,
  • nadaje przyjemny smak i zapach smażonym lub pieczonym potrawom,
  • zmniejsza ryzyko powstawania wolnych rodników w czasie smażenia,
  • nie powoduje przemiany cholesterolu do jego utlenionej formy,
  • nie zawiera kwasów tłuszczowych omega 6, jak w przypadku wielu popularnych tłuszczów do smażenia.

Zastosowanie Cooking Spray

  • smażenie,
  • pieczenie,
  • grillowanie.

Dawkowanie Cooking Spray

Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach jego stosowania i przechowywania. Wyróżnić można:

  • nie należy przechowywać go w lodówce, co mogłoby spowodować zgęstnienie i zatkanie dozownika,
  • warto przechowywać puszkę z dala od źródeł ciepła z uwagi na opakowanie, które jest pod ciśnieniem,
  • nie stosować produktu w czasie, gdy ogień jest odpalony,
  • wstrząsnąć puszkę przed każdym jej użyciem,
  • psikać na patelnię lub blachę równo, w odległości około 20 cm przez kilka sekund.

Z czym łączyć Cooking Spray?

W sytuacji, gdy chcemy smażyć większy kawałek mięsa, który wymaga dłuższego smażenia możemy zastępować produkt olejem kokosowym, dzięki któremu długie smażenie będzie bardziej efektywne:

Usmażone produkty bez problemu przechować można lub zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, w dobrej jakości pojemnikach na żywność: pojemniki

Podsumowanie

Każdy, kto do tej pory myślał, że smażenie jest procesem negatywnie wpływającym na jego zdrowie, bez wątpienia znajdzie ciekawą alternatywę, aby produkt był nie tylko zdrowy, ale i pyszny w smaku. Zdecydowanie warto zwrócić na to uwagę.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę