Choć sezon na wiśnie już dawno się skończył, to wciąż możesz korzystać z ich zalet sięgając po mrożone owoce. A może dzięki poznaniu ich właściwości lepiej wykorzystasz kolejny sezon?
Wiśnie należą do owoców o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy (cząsteczek, które spowalniają procesy starzenia się i opóźniają rozwój czy nawet przeciwdziałają wielu chorobom). Te i inne zalety wiśni sprawiają, że są one jednym z najlepszych owoców, po jakie możesz sięgnąć, by poprawić swoje zdrowie.
Wiśnie i ich zalety...
Są lekiem na dnę moczanową i mogą zapobiegać tej chorobie
Dna moczanowa występuje, gdy w stawach odkładają się kryształy powstające z kwasu moczowego. Dociskają się one do miękkiej tkanki powodując ekstremalny ból. W wiśniach znajduje się substancja, która przeciwdziała powstawaniu kryształków.
Chronią przed niektórymi rodzajami nowotworów
Podobnie, jak większość owoców i warzyw, wiśnie zawierają sporo witaminy C. Oprócz innych korzyści zdrowotnych, witamina C została powiązana z leczeniem raka, ponieważ wydaje się, że spowalnia replikację komórek rakowych, pomagając jednocześnie zabijać te istniejące. Błonnik w wiśniach zmniejsza również ryzyko raka jelita grubego. Jak już zostało wspomniane, wiśnie zawierają przeciwutleniacze, a jeden z nich usprawnia proces różnicowania się komórek, co ma kluczowe znaczenie, gdy organizm próbuje pozbyć się komórek rakowych.
Działają przeciwbólowo
Wiśnie zawierają melatoninę i antocyjany, które są naturalnie występującymi lekami przeciwbólowymi. W szczególności antocyjany są środkami przeciwzapalnymi, które hamują te same enzymy, które są hamowane przez środki przeciwbólowe.
Mogą pomóc w regulacji snu
Wykazano również, że hormon zwany melatoniną, ma zdolność regulowania cykli snu. Właśnie z tego powodu czasami jest sprzedawany, jako środek nasenny lub choćby wspomagający nasz sen. Co więcej, niektóre badania sugerują, że osoby z niskim poziom melatoniny są bardziej narażone na choroby serca i niektóre formy nowotworów. To sprawia, że wiśnie są dobrą przekąską szczególnie dla tych, którzy pracują na nocne zmiany (ponieważ ciało produkuje głównie melatoninę, gdy jest ciemno).
Obniżają "zły" cholesterol
Jedne z ostatnich badań nad wiśniami wykazały, że owoce te mogą pomóc w obniżeniu poziomu LDL (tj. złego cholesterolu). Mężczyźni z wysokim poziomem cholesterolu mieli znacznie niższy poziom LDL po miesiącu podawania suplementów zawierających wyciąg z wiśni. Ponadto, wzrósł i nich poziom dobrego cholesterolu. Badanie obejmowało również grupę mężczyzn przyjmujących placebo, a ich poziom obu rodzajów cholesterolu pozostał bez zmian.
Poprawiają pamięć
Antocyjany w wiśniach są również powiązane z ostrością umysłu i wydają się mieć szczególnie znaczący wpływ na pamięć.
Mogą pomóc osobom z zapaleniem stawów
Okazuje się, że mogą one zmniejszać bóle stawów i hamować rozwój innych objawów zapalenia stawów. Wynika to przede wszystkim z właściwości przeciwzapalnych antocyjanów zawartych w wiśniach.
Mogą pomóc w odchudzaniu
Naukowcy z University of Michigan odkryli niedawno, że dieta bogata w wiśnie może się obniżać tkankę tłuszczową i ogólną wagę. To sprawia, że wiśnie są idealną przekąską dla dietetyków. W sumie nic w tym dziwnego, bo wiśnie są mało kaloryczne, a do tego ich smak nie jest uzależniający. Słodkie owoce wciągają i pomimo tego, że są zdrowe, to możemy nimi znacznie przekroczyć swój dzienny limit kalorii. Wiśnie są kwaskowate, trochę cierpkie, a to sprawia, że zjemy ich znacznie mniej.
Poprawiają zdrowie układu pokarmowego
Błonnik zawarty w wiśniach sprawia, że owoc ten jest doskonały dla naszego układu pokarmowego.
Podsumowanie
Jak wynika z powyższych korzyści zdrowotnych, wiśnie są doskonałym wyborem, jeśli chcesz zwiększyć dzienne spożycie owoców i warzyw. Wybierając wiśnie, pamiętaj, że im ciemniejsze, tym większa jest w nich zawartość przeciwutleniaczy.