Żywienie nie może opierać się na niewielkim porcjach, które nie dają sytości i powinno być indywidualnie dopasowane do potrzeb i predyspozycji konkretnej osoby, jednocześnie uwzględniając jej upodobania kulinarne i spełniać zapotrzebowanie kaloryczne.
Warto jednak podkreślić, że zjedzenie wymaganej liczby kalorii to nie jedyny ważny aspekt diety – posiłki powinny dostarczać odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikro- i makroskładników, witamin i minerałów. Często produkty o podobnej wartości energetycznej (np. biała bułka pszenna i pełnoziarniste pieczywo razowe) dostarczają zupełnie innej ilości zdrowego błonnika. Dobra dieta, to połączenie Twoich ulubionych smaków z codzienną dawką witamin i „zdrowych kalorii”.
Przykładowy jadłospis diety 2100 kcal
Poniżej przedstawiamy spis posiłków na jeden dzień. Dania można ze sobą łączyć lub jeść częściej mniejsze porcje – tak, aby dostosować jadłospis do swoich preferencji:
Śniadanie:
- Płatki owsiane błyskawiczne zalane wrzątkiem i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego z garścią malin, połową jabłka i cynamonem.
Lunch:
- Rollsy z tortilli z łososiem wędzonym, serkiem śmietankowym i szczypiorkiem. Słupki ze świeżych warzyw (marchew, ogórek, papryka).
Obiad:
- Pierś z kurczaka grillowana w sosie musztardowym z młodymi, gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową.
Podwieczorek:
- Odżywka białkowa na maślance, garść orzechów.
Kolacja:
- Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym i majonezem.
Należy pamiętać, że dieta jest niezwykle istotną częścią dbania o swoją sylwetkę. W połączeniu z odpowiednio dobranym treningiem może przynieść wymarzone rezultaty.