Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego powinnaś jeść wołowinę?

Wołowina pochodząca ze sprawdzonego źródła i spożywana z umiarem może stanowić niezwykle cenny element diety. Zwłaszcza kobiety aktywne fizycznie powinny chociaż kilka razy w miesiącu umieścić porcję mięsa wołowego w swoim menu. Dlaczego to takie ważne?

Wołowina jest znakomitym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej oraz składników, których często brakuje w diecie aktywnych fizycznie kobiet, a które mogą wpływać korzystnie zarówno na zdrowie, jak i formę sportową. Mięso wołowe zawiera sporą dawkę bardzo dobrze przyswajalnego żelaza (tzw. żelazo hemowe). Wyniki badań przeprowadzonych swego czasu na rekreacyjnie trenujących kobietach wykazały, że znaczna część z nich cierpi na niedobory tego pierwiastka. Oprócz wielu zdrowotnych następstw wynikających z niedostatecznej podaży żelaza w stosunku do zapotrzebowanie już niewielki deficyt może objawiać się pogorszeniem wydolności fizycznej. Wołowina jest także źródłem cynku (100 g mięsa wołowego pokrywa około 30% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i witamin z grupy B, w tym witaminy B12.

Wołowina zawiera także substancje takie jak l-karnityna, sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) oraz cholina i inozytol. Związki te uczestniczą w gospodarce lipidowej, a często sprzedawane są na naszym rynku jako składniki suplementów diety, wspomagających odchudzanie oraz poprawiające regenerację i zdolności wysiłkowe. Szczególnie cenna dla kobiet trenujących z obciążeniem może okazać się kreatyna – substancja, która wyraźnie przyczynia się do zwiększenia siły i wytrzymałości siłowej, przyspiesza regenerację i budowę tkanki mięśniowej, a także chroni mięsnie przed niepożądanym katabolizmem np. w okresie stosowania diet odchudzających. Takimi walorami niestety chude mięso z kurczaka pochwalić się nie może.

Poza tym jest jeszcze jeden aspekt przemawiający na korzyść wołowiny – jest ona wyjątkowo smaczna i stanowić może ciekawe urozmaicenie diety zdominowanej często przez mięso drobiowe i nabiał. Co prawda przygotowanie wołowiny może okazać się bardziej czasochłonne, jednak wyjątkowy smak i aromat dań opartych na tym mięsie znakomicie kompensuje te niedogodności. Poza tym wołowinę przygotować można na wiele sposobów i podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako składnik sałatek czy kanapek.

Podsumowanie

Mięso wołowe stanowi wartościowy element diety kobiet aktywnych fizycznie przede wszystkim ze względu na wysoki udział dobrego jakościowo białka, żelaza i cynku, a także zawartość związków lipotropowych i kreatyny. Nie bez znaczenia są także walory kulinarne mięsa wołowego. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.