Jeśli lubisz pikantne dania kuchni meksykańskiej, chińskiej i indyjskiej i poszukujesz ekstremalnie silnych doznać, to wiedz, że istnieją takie potrawy, które są tak ostre, iż na sam ich widok robi się gorąco. Oczywiście nie zamówisz ich w przydrożnej budce z kebabem, gdyż niektóre dostępne są jedynie w wybranych zakątkach naszego globu. Poniżej lista najbardziej pikantnych potraw świata.
Neua Pad Prik
To proste tajskie danie składa się jedynie z wołowiny, szalotki, czosnku, bazylii. Wszystkie składniki należy najpierw lekko podsmażyć a następnie dodać kilka papryczek Bird's Eye. To właśnie ostatni składnik odpowiada za wypalający podniebienie, gardło i cały przełyk smak potrawy znanej dziś na całym świecie ze swoich nietuzinkowych walorów. Chcesz się sprawdzić? Spróbuj tego dania gdy będziesz mieć okazję, upewnij się tylko że masz pod ręką szklankę mleka, bo uwierz, że żadna ilość wody nie ugasi tego płomienia…
Gulasz syczuański
Nazwa gulasz pochodzi z języka węgierskiego, a dokładnie wywodzi się ze słowa gulyás [wym. gujasz], które oznacza pasterza wypasającego bydło. Warto wiedzieć jednak, że gulasz tak naprawdę niejedno ma imię, a ten serwowany w wersji syczuańskiej nie ma nic wspólnego z umiarkowanym klimatem węgierskich nizin. Za jego palący smak odpowiada pieprz syczuański, otrzymywany z owoców jesionu kolczastego, których nazwa wywodzi się z ich paląco-ostrego smaku. Zdaniem niektórych śmiałków, którzy polegli przy degustacji tego rarytasu danie smakuje tak, jakby ktoś podłączył do niego paralizator.
Powiedzmy sobie szczerze, to indyjskie danie jest po prostu niebezpieczne. I to nie za sprawą zawartej w nim tłustej, marynowanej w winie i pieprzu wieprzowiny, ale ze względu na obecność papryczki Bhut Jolokia, cieszącej się opinią najostrzejszej na świecie (Księga Rekordów Guinnessa). Warto dodać, że powyższy składnik występuje w tym daniu dość obficie, tymczasem już niewielka jego dawka powoduje, że oczy wychodzą z orbit. Kto miał okazję próbować – ten wie, kto tego nie robił, niech dwa razy się zastanowi, czy jest gotowy na tak ekstremalne doznania.
Phall Curry
Lubisz smak curry? W tym daniu prawdopodobnie go nawet nie poczujesz, gdyż już sam jego widok wypali Ci kubki smakowe. W restauracjach, w których serwuje się tą potrawę, klientów którzy zdołają ją skonsumować nagradza się specjalnym certyfikatami. Sekretem tej najostrzejszej potrawy curry na świecie jest dziesięć różnych odmian ostrej papryki, (m.in scotch bonnet, habanero oraz Bhut Jolokia). Kompozycję smakową łagodzi dodatek kopru włoskiego, który – jak można się domyślić – jest raczej nieodczuwalny…
Koktajl Krewetkowy w St. Elmo Steak House
Jedno z najostrzejszych dań świata serwowane w USA? Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się że tak. Kto miał okazję kiedykolwiek spróbować koktajlu krewetkowego serwowanego w St. Elmo Steak House mieszczącego się w stanie Indiana, ten – jeśli przeżył – to pewnie drugi raz tego błędu nie popełni. Co ciekawe do przygotowania potrawy nie używa się żadnej z odmian ostrej papryki, sekretem jest kilka kilogramów tartego chrzanu, w którym marynuje się krewetki.
Podsumowanie
O ile o pikantnej kuchni można powiedzieć, że nie jest dla każdego, o tyle w przypadku wymienionych tutaj potraw należy podkreślić, że są to dania jedynie dla nielicznych śmiałków, gotowych na najbardziej ekstremalne doznania kulinarne.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.