Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Historia przypraw

Historia przypraw
Przyprawy goszczą w naszej kuchni od tysięcy lat. Informacje na ich temat znaleziono już w pradawnych tekstach wedyjskich czy choćby – w Starym Testamencie. W dawnych czasach były na tyle cenne, że często stanowiły one walutę w rozmaitych transakcjach handlowych, a także pełniły rolę okupu czy cel dalekich wypraw i podbojów. Upodobanie ludzi do przypraw, często omijanych i traktowanych wręcz jako trucizny przez rozmaite zwierzęta, nie jest do końca wyjaśnione.

Niektóre teorie głoszą, że przyprawy cenione były nie tylko ze względu na specyficzne walory smakowe, ale z powodu swoich „konserwujących” i antybakteryjnych właściwości. Czosnek i cebula, a także goździki, tymianek i oregano zawierają substancje zabójcze dla rozmaitych bakterii i grzybów. Pieprz czarny jest źródłem licznych przeciwutleniaczy, które hamują proces psucia się żywności (przebiegającej na skutek procesu zwanego utlenianiem). Dodatkowo pieprz – co wykorzystywane jest współcześnie przez producentów suplementów – może usprawniać trawienie i poprawiać wchłanianie rozmaitych substancji znajdujących się w żywności.

Za teorią, zgodnie z którą popularność przypraw w naszej kuchni związana jest z ich antybakteryjnym i przedłużającym trwałość żywności potencjałem, przemawia między innymi fakt, iż w krajach o chłodniejszym klimacie (takich jak np. Finlandia), gdzie panujący klimat pełnił rolę ‘”lodówki”, przypraw praktycznie się nie używa. W rejonach gorących (Indie, Iran, Grecja), gdzie temperatura sprzyja namnażaniu się drobnoustrojów i psuciu się żywności, przypraw używa się w bardzo dużych ilościach i w rozmaitych kombinacjach. Możliwe też, że popularność przypraw wynika z faktu, że zależność pomiędzy ich spożyciem – a stanem naszego zdrowia była łatwo dostrzegalna.

Dziś wiemy, że ziołowe przyprawy są źródłem rozmaitych związków, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ich obecność w naszej diecie, w czasach nowoczesnych metod utrwalania żywności ma więc nadal znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Przyprawy stanowią skondensowane źródło przeciwutleniaczy, a „moc” niektórych jest na tyle silna, że prowadzone są intensywne badania nad możliwością zastosowania ich w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Jak więc widać historia jak i celowość stosowania przypraw niekoniecznie związane są z ich wpływem na smakowitość potraw…