Wpływ konsumpcji napojów typu „cola” na zdrowie jest przedmiotem badań od wielu lat. Na szczególną uwagę zasługuje relacja pomiędzy konsumpcją w/w, a gęstością mineralną kości. Na podstawie zabranej literatury można stwierdzić, że regularne picie „coli” może przyczyniać się do większej utraty wapnia z kości, osłabienia ich struktury i większego ryzyka występowania złamań.
Badania autorstwa García-Contreras i wsp. wykazały, że u szczurów, które systematycznie otrzymywały „colę” doszło do obniżenia gęstości mineralnej kości. Eksperymenty przeprowadzone przez tureckich naukowców (Ogur i wsp.), potwierdziły tę zależność i wykazały, że spożywanie „coli” doprowadza do przekrwienia kłębuszków nerkowych szczurów i może być przyczyną krwawienia.
Badania przeprowadzone na ludziach potwierdzają niekorzystną zależność pomiędzy spożywaniem kolorowych napojów gazowanych, a mineralizacją kości. Framingham Osteoporosis Study – eksperyment obejmujący łącznie 1413 kobiet i 1125 mężczyzn, sugerują że napoje typu „cola” mogą przyczyniać się do osłabienia mineralizacji kości u kobiet. W wypadku mężczyzn nie zaobserwowano tej zależności, choć pogorszenie wskaźnika relacji wapń/fosfor z pewnością nie napawa optymizmem.
Cola beverage consumption induces bone mineralization reduction in ovariectomized rats. García-Contreras F, Paniagua R, Avila-Díaz M, Cabrera-Muñoz L, Martínez-Muñiz I, Foyo-Niembro E, Amato D.
Evaluation of the effect of cola drinks on bone mineral density and associated factors. Ogur R, Uysal B, Ogur T, Yaman H, Oztas E, Ozdemir A, Hasde M.
Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density