Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

5 powodów, dla których warto jeść marchewkę

5 powodów, dla których warto jeść marchewkę
O ile dość często zwraca się uwagę na prozdrowotne walory brokułów, szpinaku czy batatów, o tyle cenne właściwości marchewki bywają zazwyczaj pomijane. Tymczasem istnieje przynajmniej pięć dobrych powodów dla których warto warzywo to na stałe włączyć do codziennej diety. Marchew jest nie tylko smaczna, ale także dostarcza składników korzystnie wpływających na pracę organizmu i chroniących przed rozwojem wielu chorób. Jakie korzyści niesie za sobą regularne spożywanie tego warzywa?

Stres oksydacyjny nie będzie Ci straszny

Nadmierna aktywność wolnych rodników powstających podczas procesów oksydacyjnych zachodzących w naszym organizmie może przyczyniać się do wielu zaburzeń, zwiększając tym samym ryzyko występowania groźnych chorób. Marchew stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy takich jak alfa karoten i beta karoten, które posiadają zdolność do neutralizowania wolnych rodników, zmniejszając tym samym negatywne skutki stresu oksydacyjnego. Jest to ważne nie tylko dla naszego zdrowia, ale także – urody i samopoczucia. Antyoksydanty zawarte w marchwi chronią m.in. włókna kolagenowe naszej skóry (spowalniając procesy starzenia), a także układ nerwowy (zmniejszając ryzyko powstawania zmian neurodegeneracyjnych).

Zmniejszysz ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego

Choroby nowotworowe przewodu pokarmowego, a zwłaszcza – okrężnicy stanowią niezwykle częstą przyczynę śmierci w populacjach europejskich. Profilaktyka tych chorób powiązana jest nierozerwalnie z dietą. Badania naukowe wskazują, że unikalny związek obecny w warzywach korzeniowych takich jak marchew – falkarinol – posiada silne właściwości przeciwnowotworowe i chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Działanie tego związku uznane zostało za niezwykle silne i z jego aktywnością przeciwnowotworową wiązane są aktualnie spore nadzieje. Warto jednak wiedzieć, że obróbka termiczna niestety doprowadza do jego degradacji, tak więc marchew warto jeść na surowo.

Marchewka odchudza

Chociaż marchew, zwłaszcza gotowana, często przedstawiana jest jako „tuczące warzywo”, głównie ze względu na trochę wyższą zawartość węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny (po obróbce termicznej), to warto wiedzieć, że tak naprawdę posiada ona właściwości odchudzające. Przede wszystkim marchew charakteryzuje się tym, że stanowi niskokaloryczną alternatywę dla słodkich przekąsek. – pokrojoną w kawałki możemy można bezkarnie podjadać między posiłkami. Co szczególnie istotne dodanie marchewki do posiłku sprawia, że jest on bardziej sycący. Związane jest to m.in. ze stosunkowo wysoką zawartością frakcji błonnikowych pomagających obniżyć poposiłkową glikemię i spowalniających opróżnianie żołądka.

„Odkwasisz” organizm

Marchewka stanowi skoncentrowane źródło składników pokarmowych o właściwościach alkalizujących, przez co doskonale równoważy kwasotwórczy potencjał produktów takich jak mięso, jaja, ryby i zboża. Przede wszystkim dostarcza sporej dawki potasu – pierwiastka, który zarówno dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, jak i wodno elektrolitowej jest niezwykle istotny. Badania naukowe wskazują też, że dieta zasobna w produkty zasadotwórcze pomaga zmniejszać katabolizm mięśniowy, doprowadzając do obniżenia aktywności enzymów proteolitycznych – ta informacja powinna w szczególności zainteresować osoby pracujące nad kompozycją sylwetki.

Dzięki marchewce zaoszczędzisz

Nie ulega wątpliwości, że marchewka do specjalnie drogich warzyw nie należy. Zwłaszcza jeśli porównamy jej cenę z kwotą jaką musielibyśmy wydać na brokuły, kalafior lub szpinak okaże się, że jej przewaga pod względem cenowym jest miażdżąca. Włączenie do diety marchewki w miejsce droższych warzyw jest więc dobrym sposobem na zmniejszenie wydatków na jedzenie.