Mówi się, że jesteś tym, co jesz, prawda? Po części rzeczywiście tak jest. Jednak nie do końca. Oto, co musisz wiedzieć!
Zdrowie jelit
Dlaczego powiedzenie, że jesteś tym, co jesz, nie jest do końca prawdziwe? Dlatego, że nie każdy z nas z tego samego pożywienia może wyciągnąć tyle samo. W rzeczywistości powiedzenie to powinno brzmieć następująco: jesteś tym, co możesz efektywnie strawić i przyswoić.
Makro to nie wszystko!
Większość sportowców, kulturystów, osób kształtujących swoją sylwetkę skupia się przede wszystkim na liczeniu kalorii i makroskładników. Tak naprawdę nie będzie to miało wielkiego znaczenia, jeśli nie będziesz efektywnie trawić i prawidłowo przyswajać jedzenia, które spożywasz.
Z punktu widzenia odżywienia organizmu wszystko zaczyna się w jelitach. Jelita składają się z trylionów mikroorganizmów. Między innymi z tego właśnie powodu powiedzenie to, jeśli pasuje do twojego makro, ma pewne braki.
Tylko dlatego, że możesz wpasować do swojej diety (pod względem makro składników) produkty takie, jak słodycze czy fast foody nie oznacza, że jest to dobre rozwiązanie dla optymalnego odżywienia organizmu.
Dbaj o zdrowie swoich jelit
Konieczne jest spożywanie produktów, które będą głodzić złe bakterie jelitowe i karmić dobre bakterie zamieszkujące twoje jelita. Dzięki temu flora jelitowa będzie mogła funkcjonować prawidłowo i wspomagać trawienie i przyswajanie składników odżywczych.
Bardzo prostym krokiem, jaki możesz wykonać, by zapewnić sobie prawidłowe środowisko flory jelitowej jest ograniczenie produktów rafinowanych, bogatych w cukry przetworzone, słodyczy, nadmiaru przetworzonej żywności. Dodać należy do diety natomiast produkty fermentowane takie, jak kiszona kapusta, naturalne jogurty i kefiry zawierające żywe kultury bakterii.
Warto umieścić w swojej diecie również produkty takie, jak imbir, czosnek, cebula, kurkuma, gdyż pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie, również w układzie pokarmowym.
W diecie obecne powinny być również produkty bogate w błonnik. Znajdziemy go w warzywach, owocach oraz produktach pełnoziarnistych.
Dzięki takiemu odżywianiu się zadbamy o odpowiednią podaż zarówno probiotyki, jak i prebiotyków.
Podsumowując: eliminacja żywności wysoko przetworzonej, ograniczenie słodyczy oraz wprowadzenie produktów poddanych naturalnej fermentacji, a także produktów bogatych w błonnik, pomoże Ci pracować nad zdrowiem układu pokarmowego i prawidłowym trawieniem, które sprzyja właściwej absorbcji składników odżywczych z pożywienia i wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.