O tym, że warto jeść owoce wiadomo od dawna. Niestety osoby trenujące w celu poprawy estetyki sylwetki często o tym zapominają, traktując je jedynie jako źródło cukrów takich jak glukoza i fruktoza. Tymczasem owoce dostarczają wielu cennych dla nas związków, takich jak witaminy, składniki mineralne, błonnik, flawonoidy i… enzymy trawienne. W niniejszym artykule skoncentrujemy się na unikalnych właściwościach kiwi, polegających na przyspieszeniu trawienia i poprawie wchłaniania pokarmowych białek.
Trochę fizlologii, czyli trawienie białek
Proces trawienia białka pokarmowego przebiega wieloetapowo i rozpoczyna się w żołądku. Tam pod wpływem działania kwasu solnego ulega ono denaturacji, a dzięki aktywności enzymu proteolitycznego – pepsyny (która wydzielana jest najpierw w postaci nieaktywnego pepsynogenu i ulega aktywacji przez jony wodorowe kwasu solnego) , ulega wstępnemu rozkładowi. Dalsza część rozkładu białek zachodzi w dwunastnicy, gdzie wydzielane w soku trzustkowym enzymy (również uwalniane początkowo w formie nieaktywnej) z grupy endopeptydaz rozkładają wewnątrzcząsteczkowe wiązania w sąsiedztwie określonych aminokwasów oraz egzopeptydaza odczepiająca aminokwasy z wolną grupą karboksylową od końca łańcucha peptydowego. Trawienie białek finalizowane jest przez aminopeptydazy i dipeptydazy w świetle jelita cienkiego i we wnętrzu enterocytów. Dopiero cząstki elementarne – czyli aminokwasy mogą zostać przetransportowane do wątroby, tkanki mięśniowej i innych tkanek i narządów.
Enzymy trawienne w pigułkach
Jak widać powyżej, proces trawienia białka jest dość skomplikowany i jak można się domyślić – czasochłonny. Nie zawsze też przebiega z najwyższą sprawnością, co związane może być np. ze spożyciem zbyt dużej dawki ciężkostrawnych protein w zbyt krótkiej jednostce czasu. Efektem tego są nie tylko problemy trawienne, gazy, wzdęcia, niekiedy biegunki, ale również – gorsze wykorzystanie zawartych w pożywieniu aminokwasów przez organizm. Dlatego też sportowcy, a zwłaszcza kulturyści spożywający duże ilości protein, zgodnie z zasadą mówiącą, iż nie liczy się to ile jemy, tylko to ile jesteśmy w stanie przyswoić wspomagają się enzymami trawiennymi w postaci suplementów diety i środków farmaceutycznych zawierających pepsynę, enzymy soku trzustkowego lub enzymy pochodzenia roślinnego takie jak papaina czy bromelina. Zabiegi te mają na celu usprawnienie i przyspieszenie trawienia protein, wyeliminowanie problemów trawiennych oraz zintensyfikowanie wchłaniania aminokwasów.
Zjedz kiwi – strawisz i przyswoisz lepiej
Warto wiedzieć, że badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach wskazują, że w owocach kiwi zawarty jest enzym - aktynidyna, który wydatnie wspomagać może trawienie niektórych białek pokarmowych i poprawić wykorzystanie zawartych w nich aminokwasów. Tak przynajmniej twierdzi dr Lovedeep Kaur z Massey University z Nowej Zelandii, a raczej do takich wniosków skłania przeprowadzony przez niego w 2010 roku eksperyment, którego wyniki zostały z resztą potwierdzone w nowszych badaniach. Efekt ten najbardziej wyraźny jest w przypadku długo zalegających na żołądku białek kazeinowych – w przypadku niektórych jego frakcji aktynidyna przyspieszyć może proteolizę niemal o 50%! Również białko mięsa wołowego i białko sojowe trawione są lepiej przy obecności tego enzymu. W przypadku białka serwatkowego jego dodatek nie niesie za sobą specjalnych korzyści, być może ze względu na to, że frakcje serwatkowe i tak rozkładane są stosunkowo szybko przez nasze enzymy trawienne.
Podsumowanie
Osoby spożywające duże ilości białka powinny włączyć na stałe kiwi do swojej diety. Enzym zawarty w tym owocu może okazać się bardzo pomocny w trawieniu spożywanych protein. Warto też pamiętać o tym, że kiwi oprócz tego że zawiera enzym proteolityczny to dostarcza także innych cennych dla naszego zdrowia składników takich jak witamina C czy potas.
Źródła:
Kaur L, Rutherfurd SM, Moughan PJ, Drummond L, Boland MJ. Actinidin enhances gastric protein digestion as assessed using an in vitro gastric digestion model. J Agric Food Chem. 2010 Apr 28;58(8):5068-73. doi: 10.1021/jf903332a.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.